Naslovnica Svet & EU Slovenija zaostaja predvsem na področju varstva podatkov

Slovenija zaostaja predvsem na področju varstva podatkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila sveže poročilo o kršitvah in postopkih proti državam članicam EU, ki niso izpolnile svojih obveznosti do skupnega evropskega prava. Slovenija je omenjena predvsem v treh zadevah, najbolj pa pravno zaostaja na področju varstva podatkov.
Slovenija zaostaja predvsem na področju varstva podatkov

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen med lanskim obiskom Slovenije (foto: FB Evropska komisija v Sloveniji)

Pravkar objavljeni sveženj kršitev držav članic Evropske unije (EU) in z njimi povezanih postopkov organov EU zajema 35 uradnih opominov, 31 obrazloženih mnenj ter 5 zadev, ki so bile predložene Sodišču EU. Poleg tega Evropska komisija v tem dokumentu potrjuje zaključke kar 109 zadev, pri katerih so bila sporna vprašanja s posameznimi državami članicami že dokončno rešena.

Republika Slovenija je v poročilu Komisije EU tokrat omenjena predvsem v treh točkah. »Komisija je petim državam članicam, med njimi Sloveniji, poslala uradni opomin, ker niso pravilno prenesle pravil EU za boj proti goljufijam v škodo proračuna Evropske unije. Komisija je Sloveniji in Bolgariji poslala uradni opomin zaradi neustreznega prenosa okvirnega sklepa o evropskem nalogu za prijetje.

Komisija je Sloveniji poslala uradni opomin, ker ni izpolnila svojih obveznosti v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov. Slovenija je edina država Evropske unije, ki od začetka veljavnosti uredbe pred več kot tremi leti še ni prilagodila nacionalnega okvira varstva podatkov, vključno s pravili o nadzornem organu za varstvo podatkov,« je med drugim sporočila Evropska komisija.

Komisija EU sicer v teh rednih poročilih o kršitvah zaznava, začenja oziroma nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile svojih obveznosti iz skupnega prava EU. Namen vseh odločitev Evropske komisije, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je povsod in vedno zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljank in državljanov ter seveda evropskih podjetij oz. kapitala.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.