Naslovnica Svet & EU Slovenija pomaga Palestini do pitne vode

Slovenija pomaga Palestini do pitne vode

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Slovenija je marca lani na donatorski konferenci v Bruslju, ki je bila namenjena zbiranju sredstev za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi, najavila prispevek v višini pol milijona evrov. Konec leta 2018 je bil prispevek tudi nakazan v skrbniški sklad Evropske investicijske banke. Z izgradnjo osrednjega razsoljevalnega obrata bo zagotovljen dostop do čiste pitne vode več kot dvema milijonoma prebivalcev Gaze.

gaza csm 2019 1 gaza e35f26b91cTako bo izgledal nov obrat za razsoljevanje v Gazi (foto: MZZ/Gaza Central Desalination Plant And Associated Works Program)

 

Znano je, da Slovenija daje velik pomen dostopnosti pitne vode kot sredstva za doseganje miru in blagostanja in pravico do pitne vode vpisala  tudi v svojo ustavo. S prispevkom v višini pol milijona evrov bo Slovenija pripomogla k uresničevanju te osnovne človekove pravice prebivalcem Gaze ter prispevala k preprečitvi humanitarne in ekološke katastrofe. Hkrati bo izgradnja obrata za razsoljevanje pomembno prispevala k varnosti in k razvojnim možnostim Palestine.

Dostopnost pitne vode je trenutno v Gazi med najslabšimi na svetu: 2 milijona Palestincev je odvisnih izključno od vode iz obalnega vodonosnika, od katere le 3 % ustreza standardom za pitno vodo Svetovne zdravstvena organizacije. Številne študije opozarjajo na pretirano izrabo vodonosnika in svarijo, da bo brez korenitih ukrepov še v tem desetletju prišlo do nepopravljive škode in ekološke ter humanitarne katastrofe.

Večina ljudi je odvisnih od malih zasebnih enot za razsoljevanje somornice (tj. delno slane vode), vendar te naprave proizvajajo vodo, ki je slabe kakovosti, njeno pridobivanje pa je drago. Z izgradnjo novega obrata bo zagotovljen dostop do čiste pitne vsem prebivalcev Gaze. Gre za 562,3 milijona evrov vreden projekt, za katerega bo Evropska komisija namenila 70 milijonov evrov, dodatno pa bodo zanj prispevale tudi države članice EU, vključno s Slovenijo.

Slovenija v okviru globalnih humanitarnih prizadevanj podpira tudi druge dejavnosti v pomoč Palestincem. Na izredni ministrski konferenci za delovanje Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) 15. marca 2018 je najavila prispevek 165.000 EUR v obdobju 2018 – 2020, pri čemer je prvi del sredstev že izplačala.

Z Ministrstva za zunanje zadeve so spomnili, da Slovenija prav tako podpira dvostranske projekte zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije palestinskih otrok ter preko ITF-Ustanove za krepitev človekove varnosti izobražuje strokovnjake s področja rehabilitacije in psihosocialne pomoči. Velja pa dodati, da vse to najbrž ne bi bilo potrebno, če bi Izrael spoštoval resolucije Združenih narodov, ali če bi vse države sveta s priznanjem podprle pravico Palestincev do samostojne države

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.