Naslovnica Svet & EU Slovenija podpira Albanijo na poti v EU

Slovenija podpira Albanijo na poti v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska delegacija na čelu z državnim sekretarjem Andrejem Logarjem se je včeraj v okviru obiska v Albaniji sestala z ministrom za Evropo in zunanje zadeve Ditmirjem Bushatijem, opravila pa je tudi politične konzultacije z ministrovim namestnikom Etjenom Xhafajem. V pogovorih je državni sekretar pozdravil pomemben napredek Albanije na evropski poti in potrdil podporo Slovenije za skorajšnji pričetek pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo.

slo albSlovenija podpira Albanijo na njeni poti priključevanja v evropsko družino (foto: mmz.gov.si)

 

Prizadevanja Albanije v okviru reformnih procesov, ki so povezana z napredkom države pri približevanju EU, so bila osrednja tema pogovorov državnega sekretarja Logarja in ministra Bushatija. Državni sekretar je izrazil pričakovanje Slovenije, da bo dosedanje uspešno izvajanje reform, zlasti na področju pravosodja, spodbudilo nadaljnja prizadevanja Albanije in prispevalo k podelitvi priporočila Albaniji za pričetek pristopnih pogajanj z EU še v letošnjem letu.

Minister Bushati se je zahvalil za slovensko podporo širitvenemu procesu v okviru EU in za prispevek slovenskega razvojnega sodelovanja in slovenskih strokovnjakov pri krepitvi albanske evropske perspektive. Sogovornika sta se strinjala, da bi bila za nadgradnjo prijateljskih odnosov med državama ključna okrepitev gospodarskega sodelovanja. Državni sekretar Logar je zagotovil nadaljevanje slovenske podpore procesu evropske integracije Albanije, tudi prek projektov bilateralne tehnične pomoči.

Slovenija sicer v Albaniji izvaja nekatere vidne razvojne projekte – tehnično pomoč, ki je usmerjena v lokalne oblasti, projekte s področja upravljanja z naravnimi viri (ekološka sanacija in pogozdovanje) ter projekt krepitve vloge žensk v ruralnem okolju. Na političnih konzultacijah sta državni sekretar Logar in namestnik ministra Xhafaj podrobneje pregledala dvostransko sodelovanje med državama in opravila pogovor o osrednjih vprašanjih, ki zadevajo regijo Zahodnega Balkana.

Naslovila sta ključna gospodarska področja, kjer obstaja obojestranski interes za okrepitev sodelovanja: energetika, upravljanje z naravnimi, zlasti vodnimi viri, kmetijstvo, turizem in infrastruktura. Dogovorila sta se, da se v kratkem organizira konzultacije s področja gospodarske diplomacije, ki bodo naslovile dodatne konkretne možnosti za zagon in razvoj sodelovanja.

Sogovornika sta se strinjala tudi, da obstaja priložnost za intenzivnejše sodelovanje obeh držav tudi na področju zunanje in varnostne politike ter multilateralne diplomacije. z Ministrstva za zunanje zadeve RS so sporočili še, da je državni sekretar Logar v okviru obiska v Tirani opravil tudi srečanja z albanskimi sogovorniki in predstavniki civilne družbe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.