Naslovnica Svet & EU Skupno zasedanje parlamentarcev iz EU in Latinske Amerike

Skupno zasedanje parlamentarcev iz EU in Latinske Amerike

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se v Madridu pričenja skupno zasedanje evropskih in latinskoameriških poslancev. To je že 15. dvostransko srečanje, potekalo bo do četrtka. Prvi dan bo goste z dobrodošlico v svoji palači pozdravil španski kralj Felipe VI – navsezadnje je velika večina držav Latinske Amerike špansko govorečih, saj so bile v preteklosti španske kolonije.
Skupno zasedanje parlamentarcev iz EU in Latinske Amerike

Španska kraljevska palača El Pardo v Madridu  (foto: elpardo.es)

Skupna evropsko-latinskoameriška parlamentarna skupščina, imenovana ‘EuroLat’, bo od danes do četrtka potekala v Madridu. Na sporedu bo le nekaj dni po vrhunskem srečanju voditeljev EU in Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC), ki je v Bruslju potekalo 17. in 18. julija. Prisotne bo popoldan nagovoril španski kralj Felipe VI. in sicer v kraljevski palači El Pardo ob 17.30.

Zasedanju bo prisostvovalo 75 evropskih poslancev in 75 predstavnikov parlamentov iz Latinske Amerike in Karibov, ki bodo poleg ostalega skupaj analizirali rezultate in sklepe vrha CELAC, ki je bilo sicer na vrsti prvič po letu 2015. Zasedanje bo gostil sedež senata Španije, govora pa bo o Covidu 9, organiziranem kriminalu, dostopu do pitne vode, sovražnemu govoru, ureditvi digitalnih platform, o trgovini in o univerzalni deklaraciji pravic do narave.

»Med 75 člani latinskoameriške komponente so predstavniki Parlatina (Latinskoameriški parlament), Parlandino (Andski parlament), Parlacen (Srednjeameriški parlament), Parlasur (Mercosurjev parlament) ter skupnih parlamentarnih odborov Čila in Mehike. Zadnje plenarno zasedanje je potekalo aprila 2022 v Buenos Airesu (Argentina),« so pojasnili s Parlamenta EU in spomnili, da se je ta skupna skupščina na vrsti enkrat na leto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.