Naslovnica Kronika Skoraj 40.000 evrov kazni zaradi izkoriščanja Ukrajincev

Skoraj 40.000 evrov kazni zaradi izkoriščanja Ukrajincev

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Inšpektorata RS za delo prihaja novica o novem primeru izkoriščanja tujih delavcev in sicer v podjetju Alumero d.o.o. iz Slovenske Bistrice. Slednje je najemalo ukrajinske delavce preko posrednikov in pri tem nanizalo toliko kršitev delovne zakonodaje, da se je nabralo za skoraj 40.000 evrov kazni.
Skoraj 40.000 evrov kazni zaradi izkoriščanja Ukrajincev

Obdelava aluminija v Alumeru v jeseni lanskega leta 2022 (foto: FB Alumero)

Inšpektorat Republike Slovenije za delo se je tokrat posvetil primeru izkoriščanja tujih delavcev v podjetju Alumero d.o.o. iz Slovenske Bistrice. Inšpektorji so skupaj s Policijo in uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije konec meseca maja tam opravili temeljit pregled, ki je potrdil sume o kršitvah delovne zakonodaje. Tokrat so bili žrtve izkoriščanja delavci iz Ukrajine.

Podjetje Alumero d.o.o. je namreč v marcu v delovni proces vključilo 28 ukrajinskih delavcev in sicer preko posredniških podjetij Askar Slo in Prana. Ti podjetji pa sploh nista bili licencirani kot agenciji za posredovanje delovne sile, ampak kot podjetji za obdelavo kovin. Zato je bil odnos do teh delavcev, ki so morali delati tudi po 12 ur na dan, poudarjeno izkoriščevalski tudi na drugih področjih. Reakcija inšpektorjev je bila pričakovana.

“Podjetjema ASKAR-SLO László Mészáros, s.p. in PRANA Kateryna Koretska, s.p. so inšpektorji izrekli globi v višini vsaka po 11.251,8 evrov zaradi opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku brez ustrezne licence in vpisa v register. Podjetje Alumero d.o.o. je prejelo globo v višini 10.000 evrov, saj je sprejelo delavce od podjetij, ki nista imeli ustreznih dovoljenj oz. nista bili vpisani v register.

Prav tako so bile oglobljene odgovorne osebe vseh treh podjetij z 2.000 evrov vsaka. Inšpektorji so ugotovili tudi številne druge nepravilnosti, kot je pomanjkljiva dokumentacija, neurejeno zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter pomanjkanje ustrezne usposobljenosti delavcev in še nekaj drugih kršitev,” so sporočili s Inšpektorat Republike Slovenije za delo in dodali, da tovrstne kršitve postajajo pravcati poslovni model.

Izrečene globe za vsa vključena podjetja in vse vpletene odgovorne osebe so že pravnomočne in so bile tudi že plačane, prav tako pa naj bi uredili status delavcev, ki so po obisku inšpektorjev pričeli delati po zakonih predvidenih 8 ur na dan in 40 ur na teden.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.