Naslovnica Svet & EU Skupni evropski trg, ki letos praznuje 30 let, je temelj EU

Skupni evropski trg, ki letos praznuje 30 let, je temelj EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so spomnili, da EU letos praznuje tridesetletnico svojega enotnega trga. Skupni evropski trg, ki je bil vzpostavljen 1. januarja 1993, je en od ključnih povezovalnih dejavnikov za obstoj EU, saj omogoča prost pretok blaga, storitev, ljudi in kapitala med vsemi državami skupnosti.
Skupni evropski trg, ki letos praznuje 30 let, je temelj EU

V slogi  je moč, kar potrjujeta že sam obstoj EU in delovanje skupnega evropskega trga (foto: FB European Commission)

Z Evropske komisije so poudarili, da je skupni evropski trg v prvih 30 letih svojega obstoja omogočil pred tem skoraj nepojmljivo povezovanje med gospodarstvi vseh držav članic EU. Nastanek tovrstnega skupnega tržišča je dal velik pospešek ekonomski rasti in konkurenčnosti celotne Evrope, s čemer se je skozi čas poleg gospodarske okrepila tudi politična moč Evrope na globalni ravni.

Enotni trg je bil velik magnet za vključevanje novih držav članic EU in katalizator njihovega ekonomskega razvoja. V zadnjih letih je skupno evropsko tržišče najprej pripomoglo k premagovanju številnih negativnih vidikov pandemije koronavirusa in nato tudi k premagovanju posledic energetske krize, do katere je nepričakovano prišlo lani in sicer kot posledica rusko-ukrajinskih spopadov.

Po zaslugi enotnega trga EU se izboljšuje življenja vseh Evropejcev in Evropejk – npr. s pospeševanjem prehoda na bolj zeleno in digitalno gospodarstvo, z zagotavljanjem visoke varnosti in vodilne vloge pri svetovnih tehnoloških standardih ter z odzivom na nedavne globalne krize, ki je bil zelo hiter in pa tudi učinkovit.

Ohranjanje in krepitev celovitosti enotnega trga bo prav zato še bolj pomembno, saj se bo le tako EU maksimalno učinkovito odzivala na vse bodoče problematike, še naprej podpirala konkurenčnost gospodarstev vseh držav EU in pri tem na globalni ravni promovirala svoje temeljne humanistične vrednote.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.