Naslovnica Gospodarstvo Že prvi delovni dan leta 2023 o izdaji trajnostnih obveznic

Že prvi delovni dan leta 2023 o izdaji trajnostnih obveznic

Avtor: Spletno Uredništvo
Že prvi delovni dan v letu 2023 je bil na vrsti pomemben dogodek na področju poslovanje države z vrednostnimi papirji. Ministrstvo za finance je objavilo, da je bil opravljen skupinski klic z investitorji za trajnostno obveznico Republike Slovenije, ki so mu nato sledila še dodatna dvostranska dogovarjanja.
Že prvi delovni dan leta 2023 o izdaji trajnostnih obveznic

Pročelje Ministrstva za finance RS (foto: MF/gov.si)

Ministrstvo za finance (MF) je objavilo, da je Republika Slovenija kot izdajatelj, ki ima trenutno bonitetne ocene A3/AA-/A (vsi stabilni obeti), bankam BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Erste Group, Nova KBM in UniCredit podelila mandat za organizacijo skupinskega klica z vlagatelji in posameznih srečanj z investitorji za predstavitev posodobljenega Okvirja Republike Slovenije za trajnostno obveznico.

Pri tem je banka BNP Paribas prevzela vlogo strukturnega svetovalca v procesu posodobitve Okvirja RS za trajnostno obveznico (angl. Slovenian Sovereign Sustainability Bond Framework). Skupinski klic z vlagatelji je bil le prvi korak procesa, nato pa so ob izkazanem interesu posameznih vlagateljev predstavniki Republike Slovenije opravili tudi nekaj dodatnih dvostranskih pogovorov.

»V odvisnosti od tržnih razmer lahko sledita izdaja 10-letne trajnostne obveznice Republike Slovenije denominirane v EUR, v nematerializirani imenski obliki in skladno izjemam iz Predpisa S (Regulation S), in dodatna izdaja obveznice RS76 (ISIN: SI0002103552), ki zapade 7. avgusta 2045,« so še zapisali v izjavi za javnost Ministrstva za finance ter dodali dolg seznam omejevalnih členov za ameriško in za britansko tržišče vrednostnih papirjev.

Kakšni so bili rezultati tega skupinskega klica z investitorji in kasnejših bilateralnih pogovorov, pa še ni znano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.