Naslovnica Svet & EU Skupna digitalna deklaracija EU za ohranitev temeljnih pravic

Skupna digitalna deklaracija EU za ohranitev temeljnih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je Evropskemu parlamentu in Svetu EU predlagala, naj podpišeta skupno deklaracijo o pravicah in načelih, na katerih bo temeljila digitalna preobrazba v EU. Rdeča nit te preobrazbe je namreč ta, da EU podpira uvedbo novih tehnologij, a hkrati tudi vztraja pri svojih temeljnih vrednotah.
Skupna digitalna deklaracija EU za ohranitev temeljnih pravic

Človekove pravice bodo morale biti spoštovane tudi na spletu (foto: universal-rights.org)

Z Evropske komisije so pojasnili, da je namen nove deklaracije o digitalnih pravicah in načelih EU vsem ponuditi jasno predstavo glede vrste digitalne preobrazbe, ki jo EU spodbuja in se zanjo zavzema. Pravice in svoboščine, ki so zapisane v pravnem okviru EU, in evropske vrednote, izražene v načelih, bi se morale tudi na področju digitalne preobrazbe (oz. na spletu) spoštovati na povsem enak način kot drugje.

»Osnutek deklaracije zajema ključne pravice in načela za digitalno preobrazbo, kot so postavljanje ljudi in njihovih pravic v središče te preobrazbe, podpiranje solidarnosti in vključevanja, zagotavljanje svobodne izbire na spletu, spodbujanje udeležbe v digitalnem javnem prostoru, povečanje varnosti, zaščite in vloge posameznic in posameznikov ter spodbujanje trajnostne digitalne prihodnosti,« pravijo na Komisiji EU.

Nova deklaracija bo po skupni potrditvi Evropskega parlamentu in Sveta EU določala tudi širši pristop k digitalni preobrazbi, ki ga bo EU nato promovirala po vsem svetu. Deklaracija sicer temelji na pravu Evropske unije, od Pogodb do Listine EU o temeljnih pravicah in tudi na sodni praksi Sodišča EU, poleg tega pa upošteva izkušnje z izvajanjem evropskega stebra socialnih pravic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.