Naslovnica Slovenija Tudi zlata Janja bo med atrakcijami Festivala gorniškega filma

Tudi zlata Janja bo med atrakcijami Festivala gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Med 14. in 19. februarjem se vrača Festival gorniškega filma s svojo 16. izdajo. Po lanski okrnjeni korona-izvedbi bo letos festival spet potekal na lokacijah v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju. Ljubitelje gora letos čaka kar 28 filmov, poleg tega pa še tri predavanja in dva tematska pogovora.
Tudi zlata Janja bo med atrakcijami Festivala gorniškega filma

Prizor z odprave v jugozahodno steno Daulagirija iz junaških časov alpinizma (foto: Gorfest.si)

Alpinizem, plezanje, lepote gorskega sveta, narava, kultura in avantura se s 16. Festivalom gorniškega filma vračajo v velikem stilu. Letošnji Festival gorniškega filma bo namreč med 14. in 19. februarjem (enako kot že v pred-koronskih časih) potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani, v Mestnem kinu Domžale, v Linhartovi dvorani v Radovljici ter v Mestnem kinu Metropol v Celju, postregel pa bo z izjemno bogatim programom.

Ljubitelje gora letos med najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo čaka kar 28 filmov, poleg tega pa so prireditelji festivala pripravili še tri predavanja in dva tematska pogovora. Festival se bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici slovesno pričel s filmom ‘Stena – vzpon do zlata’. Gre za olimpijsko zgodbo štirih vrhunskih plezalk – slovenske plezalne olimpijske junakinje Janje Garnbret ter Shaune Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka.

Poleg težko pričakovanega dokumentarca o zgodovinski zlati medalji Janje Garnbret na zadnjih Olimpijskih igrah v Tokiu, bodo na ogled še številni ogleda vredni filmi, kot na primer odprava v jugozahodno steno Daulagirija že kar davnega leta 1988, a tudi drugi. »Pod spektakularnimi patagonskimi gorami bomo spremljali družino pume, po tibetanskih planotah iskali snežnega leoparda.

Na Kamčatki živi najmanjša etnična skupina na svetu – Kereki, na vzhodu Grenlandije pa zadnja ‘evropska’ lovsko-nabiralniška skupnost. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga ohranjajo v naravi in filmu.« razkriva napovednik filmskega dela festivala. Napoveduje se tudi pogovor s prejemnikom dveh Zlatih cepinov Luko Stražarjem, alpinistično- švercerske zgodbe z vsega sveta Iztoka Tomazina in zanimivi spomini Ivana Rejca, tudi glede Jugoslovanske smeri v južni steni Aconcague.

Predstavljena bo monografija ‘Z znanjem do zvezd’, ki je bila posvečena Alešu Kunaverju ter vsem inštruktorjem in zdravnikom, kateri so 40 let prostovoljno šolali nepalske domačine. Na posebnem pogovornem večeru pa bodo svoje izkušnje delile še Maruša Orel, Hana Geder in Jera Musič, ki so kot romarke premagale nekatere kultne daljinske pohodniške poti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.