Naslovnica Svet & EU Skrivnostno iskanje skrivnostno izginulega letala MH 370

Skrivnostno iskanje skrivnostno izginulega letala MH 370

Avtor: Spletno Uredništvo

V vodah pred zahodno obalo Avstralije se je v zadnjih dneh nadaljevalo iskanje izginulega malezijskega potniškega letala MH 370. Iskalna akcija je že obrodila prve sadove, a ne tiste pričakovane. Na drugi strani sveta pa tudi izginule argentinske podmornce še niso našli, zato so pred dnevi razpisali nagrado v višini 4-ih milijonov ameriških dolarjev. Za najdbo letala pa je razpisana nagrada še precej večja in ne bi bilo nič čudnega, če bi ga v naslednjih tednih dejansko našli.  

 ocean infinity

Ladja Seabed Construktor je ta teden poskrbela za nekaj dodatnega vzburjenja (foto: oceaninfinity.com)

 

Malezijske oblasti so se konec lanskega leta dogovorile s specializirano ameriško raziskovalno družbo Ocean Infinity, da preišče novo območje Indijskega oceana. Cona, v kateri Američani trenutno išejo nesrečno potniško letalo, se nahaja zelo blizu območja, ki so ga že preiskali v preteklosti. Akcija pa je ta teden sprožila veliko ugibanj, predvsem v lokalnih avstralskih medijih.

Ladja Seabed Constructor je namreč za tri dni izključila svoj lokacijski oddajnik, nenavadno potezo pa so si mnogi mediji razložili tako, da so preiskovalci nekaj našli. Prav zato naj bi posadka prikrila svojo lokacijo. Potem se je ladja podjetja Ocean Infinity spet pojavila na plovbi proti pristanišču Henderson na zahodni obali Avstralije, kjer je tudi pristala, da bi dotočila gorivo, obnovila zaloge in zamenjala del posadke.

Kot se je izkazalo, doslej niso našli ničesar, kar bi bilo v povezavi z izginulim letalom, so pa dejansko preiskovali nekaj obetavnih podmorskih ciljev. Po nekaterih novicah na  bi šlo za naravne fomacije, po drugih pa tudi za štiri potopljena plovila, ki so jih sonarji zaznali že v preteklosti. Dve naj bi bili sodobni ribiški ladji, dve jadrnici iz 19. stoletja in ena od teh naj bi bila perujska trijambornica Inka, izginula leta 1911.

Ker so se malezijske oblasti z ameriškim podjetjem dogovorile, da mu poplačajo stroške iskanja le v primeru, če najde izginulo letalo, so mediji posumili, da so morda našli kaj drugega, a še vedno komercialno zanimivega. Iskanje se bo nadaljevalo 12. februarja.

Če bi preiskovalci že v prvem delu našli ostanke, bi prejeli 20 milijonov ameriških dolarjev nagrade, če bodo uspešni v drugi fazi, jih bodo prejeli 30 in tako dalje. Če bo akcija obrodila sadove v 90 dnevih od svojega začetka 10. januarja  2018, bo podjetje vsekakor deležno visoke milijonske denarne nagrade. 

Pogrešani Boeing 777 malezijske državne družbe z oznako MH 370 je bil na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, ko je 8. marca leta 2014 izginil z radarjev. Kasnejša iskalna akcija je pokazala, da je avion z 239 potniki zašel daleč stran od svoje prvotno predvidene poti in da je bil zagotovo ugrabljen. V naslednjih letih so se na več krajih zahodnega Indijskega oceana pojavile naplavine, za katere se je izkazalo, da so deli pogrešanega letala.

Letalo z oznako MH 370 je torej skoraj zagotovo padlo v morje zahodno od Avstralije, preživelih ni bilo, sedaj pa se iskanje fokusira na najdbo črnih skrinjic, ki bi pomagale pojasniti, kaj se je zares zgodilo.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.