Naslovnica Šport Težka bremena nad zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu

Težka bremena nad zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu

Avtor: Spletno Uredništvo

S slavnostno otvorotveno slovesnostjo in s prižigom olimpijskega ognja so se danes v južnokorejskem Pjončangu uradno začele 23. zimske olimpijske igre. Doslej so vsi pohvalili južnokorejske gostitelje, ki so si z organizacijo iger naložili kar nekaj težkih bremen. Prvo je politične narave, drugo vremensko ppgojeno, tretje ša je športnega značaja. V preteklosti sta se namreč dva največja športna dogodka, ki jih je gostila Južna Koreja, končala v znamenju škandalov.

oli Opening Ceremony 05

Ljubitelji športa in športniki upajo, da bo vsaj glede sodniških odločitev tokrat vse regularno (foto: olympic.org)

 

Zimske olimpijske igre v Pojngčangu so se uradno začele s spektakularno otvoritvijo, ki je k ekranom pritegnila milijone gledalcev po svetu. Oči javnosti so uprte tudi politično dogajanje okrog iger, saj ves svet pričakuje umirjanje napetosti med Severno Korejo na eni in ZDA na drugi strani. Otvoritve sta se udeležila ameriški podpredsenik Mike Pence in sestra severnokorejskega predsednika Kim Jo Jong, ki se je tudi rokovala z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-in-om, kar je dober obet za prihodnost. 

Odslej bo v ospredju športno dogajanje, čeprav dogajanje zadnjih dni v Pjongčangu ni potekalo v najbolj srečni luči. Prisotne namreč pestijo izjemno nizke temperature, mraz pa je zaradi vetra včasih skoraj neznosen. Poleg tega je kar 900 varnostnikov resno zbolelo, najbrž zaradi zastrupitve s hrano, in so jih morali zamenjati. Zgodil pa se je tudi prvi športni zaplet in sicer v predtekmovanju v curlingu, ko sta moči merili reprezentaci Švice in Kitajske, sodniki pa niso uspeli  takoj odločiti, kdo je v prednosti.  

Čeprav se je potem vse razpletlo v podaljšku in brez incidentov, pa je zaplet spomnil na južnokorejske športne škandale iz preteklosti. Dve največji športni prireditvi, ki jih je v preteklosti gostila Južna Koreja – letne olimpijske igre leta 1988 in svetovno prvenstvo v nogometu 2002, sta minili tudi v znamenju kriminalnega sojenja. Na obeh pripreditvah so namreč posamezni sodniki na nešportne načine vidno pomagali domačim športnikom. Omeniti velja predvsem oškodovanje ameriških boksarjev na OI in oškodovanje nogometašev Italije na SP.

Slovenijo sicer v Pjongčangu zastopa 71 športnic in športnikov, uredništvo Dnevnih novic pa napoveduje, da bodo domov prinesli tri medalje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.