Naslovnica Svet & EU Skrivnostne eksplozije dvigajo cene nafte

Skrivnostne eksplozije dvigajo cene nafte

Avtor: Spletno Uredništvo

Združene države Amerike so za četrtkove napade na ladijske tankerje v bližini Ormuške ožine takoj obtožile Iran, kar so iranske oblasti nemudoma zanikale. Toda očitno so Američani v zadnjih letih izgubili precej kredibilnosti, saj njihovi verziji dogodkov tokrat ni na slepo verjel niti Varnostni svet Združenih narodov, niti vrhovi EU, niti vodja največje britanske opozicijske stranke. Tudi posadka napadenega japonskega tankerja je dogajanje videla malce drugače.

Skrivnostne eksplozije dvigajo cene nafte Ormuška ožina, skozi katero teče ena najpomembnejših svetovnih pomorskih trgovskih poti, je bila že v preteklosti prizorišče incidentov (foto: pixabay.com) 

 

Ameriške oblasti so po četrtkovih eksplozijah na dveh tankerjih takoj obtožile Iran, da je s torpedi napadel obe ladji. Kasneje je predsednik Trump izjavil, da na posnetkih Iranci pot pretvezo reševanja posadke z enega od poškodovanih tankerjev odstranjujejo neeksplodirano mino. Ker pa se luknja na boku japonskega ladje nahaja približno dva metra nad morsko gladino, so se ameriške trditve marsikomu takoj zdele sumljive.

Torpedi in tudi morske mine namreč delujejo pod morsko gladino, ali pa se kvečjemu znajdejo na njej, nikakor pa ne skačejo skoraj 2 metra v višino. Potem pa se je oglasilo tudi vodstvo japonske ladijske družbe, ki je lastnica napadenega tankerja. Predsednik družbe je povedal, da so tanker napadli dvakrat in sicer v nekaj urah razmika. Zanikal pa je, da bi ladjo zadel torpedo, ampak je povedal, da je posadka pred drugo eksplozija videla leteči predmet.

Seveda glede letečega predmeta ni mislil na kakšne nezemljane, ampak na raketni izstrelek ali dron. Najbrž so bili zaradi vseh teh razhajanj precej previdni tudi na zaprti seji Varnostnega sveta združenih narodov, podatke bodo pozorno preučili v vrhovih Evropske unije, vodja britanske Laburistične stranke Corbyn pa je svojo vlado direktno pozval, da naj ne stopnjuje napetosti z Iranom, saj nima nobenih kredibilnih dokazov o vpletenosti Teherana v zgodbo.

Nazadnje se je v medijih pojavila še zgodba, da naj bi Iranci istega dne pred eksplozijami skušali sestreliti dva ameriška vojaška drona. Najbrž se bodo v prihodnjih dneh v senzacionalističnih medijih pojavile še nove alternativne zgodbe, kdo dejansko stoji za temi eksplozijami (in za eksplozijami na štirih tankerjih v teritorialnih vodah Združenih arabskih emiratov, ki so se zgodili v mesecu maju).

Če tankerjev niso napadli Iranci (ali njihovi jemenski zavezniki Hutiji, ki z raketami srednjega dosega redno napadajo cilje v Saudovi Arabiji in ZAE), potem najbrž za eksplozijami stoji nekdo, ki bi rad na vsak način sprožil vojno z Iranom. Šiitski Iranci imajo namreč vsaj štiri vplivne sovražnike, ki bi radi na vsak način spodnesli iranski režim ajatollahov – Saudovo Arabijo, Združene Arabske Emirate, ZDA in Izrael.

Zadnji incidenti na eni najbolj pomembnih morski trgovskih poti so se sicer zgodili ravno med obiskom japonskega premierja v Teheranu, kar morda ni naključje. Zagotovo pa ni naključje, da se je nafta po eksplozijah podražila. Zvišanje cen pa ustreza prav vsem izvoznikom črnega zlata na svetu…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.