Naslovnica Svet & EU Širše smernice za nove fiskalne ukrepe

Širše smernice za nove fiskalne ukrepe

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je sprejela odločitev, da bo državam članicam še naprej pomagala pri izvajanju izrednih fiskalnih politik. Zato je pripravila nove, razširjene smernice, katere bodo narekovale zasnovo in kakovost fiskalnih ukrepov v času premagovanja pandemije.
Izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je marca lani predlagala aktivacijo splošne odstopne klavzule kot del skupne strategije odziv na pandemijo koronavirusa Covid 19. Ta ukrep je državam članicam EU omogočil, da sprejmejo nacionalne proti-ukrepe za premagovanje nastali razmer. Bistvena točka ukrepov je bila ta, da se državam članicam ni bilo potrebno držati predhodnih proračunskih omejitev.

Sedaj je Evropska komisija pripravila nov dokument, v katerem je predstavila nove osnovne smernice za kratkoročno fiskalno politiko držav članic EU, vključno z vsemi predvidenimi posledicami mehanizma za okrevanje in odpornost. Nove smernice bodo državam EU olajšale pripravo njihovih nacionalnih programov stabilnosti in pa tudi konvergenčnih programov, katere bi predvidoma morali poslati Komisiji že prihodnji mesec.

»Za leto 2022 je jasno, da bo fiskalna podpora še vedno potrebna. Hkrati bi bilo treba fiskalne politike prilagoditi hitrosti okrevanja posamezne države in njenemu osnovnemu fiskalnemu položaju. Ob začetku financiranja iz instrumenta Next Generation EU bi morale vlade nujno zagotoviti, da se nacionalna poraba za naložbe ohrani in okrepi z nepovratnimi sredstvi EU,« je ob tem dejal Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.