Naslovnica Slovenija Nova raziskava o zavrženih oblačilih in nova spletna stran

Nova raziskava o zavrženih oblačilih in nova spletna stran

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar so bile objavljene ugotovitve obsežne raziskave o ravnanju z odpadnimi oblačili v Sloveniji. Raziskava je nastala v okrilju projekta Obleka naredi človeka, v njej so opozorili na osnovne težave hitre mode – hiperprodukcijo, nizke cene in slabo kakovost oblačil. Hkrati pa so tudi predstavili novo spletno mesto ‘Obleka naredi človeka’.
Nova raziskava o zavrženih oblačilih in nova spletna stran

Zavest o nujnosti recikliranja in izmenjave rabljenih oblačil se veča (foto: pixinio.com)

Raziskava o zavrženih oblačilih je potekala tako med potrošniki, kot med proizvajalci, trgovci z novimi in z rabljenimi oblačili, med zbiralci ter tudi med predelovalci odpadkov, skupaj pa so jo izpeljali člani Ekologov brez meja, društva Focus in Pravične trgovine 3 MUHE Slovenija. Anketo je izpolnilo več kot 1300 ljudi, ki so kot prvi vzrok za svoja zavržena oblačila navedli dotrajanost le-teh.

»Razlog, da oblačila hitreje kot v preteklosti postanejo sprana, raztrgana ali spremenijo obliko, je v slabi kakovosti materialov oblačil iz trgovin s hitro modo. Organizacije, ki se že več let ukvarjajo z okolju in ljudem prijazno modo, tako opozarjajo na ključne probleme hitre mode – hiperprodukcijo, nizke cene in slabo kakovost oblačil, o čemer bo odslej tekla beseda tudi na novem spletnem mestu Obleka naredi človeka,« pojasnjujejo Ekologi brez meja.

Poleg tega so z naravovarstvenega društva navedli še številke, da smo v Sloveniji leta 2019 proizvedli skoraj 24 milijonov kosov oblačil, zavrgli pa smo zavrgli 25.079 ton oblačil. To preračunano znese 12,3 kg na prebivalca, medtem ko je povprečje v EU malce nižje in znaša 11 kg na prebivalca. Sicer v Sloveniji največ oblek uvozimo iz Nemčije, Avstrije in Italije, od neevropskih držav pa iz Kitajske in Bangladeša.

Za boljše osveščanje bodo v torek, 30. marca, pripravili tudi poseben webinar za medije, kjer bo poseben poudarek bo tudi na podrobni predstavitvi ugotovitev raziskave. Poleg tega so z društva Ekologi brez meja napovedali, da bo letos 23. aprila na vrsti ‘Dan v rabljenih oblačilih’, ko bodo javnost pozvali, da iz naftalina na plan potegne izmenjana, podedovana ali drugače rabljena oblačila.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.