Naslovnica Svet & EU Sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo

Sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je predstavila projekt za ustvarjanje sinergije med evropsko civilno, obrambno in vesoljsko industrijo. S to usmeritvijo, ki so jo oblikovali kot akcijski načrt,  bi radi izkoristili tehnološke prednosti Evrope in prek razvoja dodatno razširili njeno industrijsko bazo.
Zelo zanimiva sveža fotografija Marsa v originalnih barvah (foto: esa.com)

Nov akcijski načrt Evropske komisije želi povezati evropsko civilno, obrambno in vesoljsko industrijo. Pri tem bi radi izkoristili vse priložnosti, ki jih prvič ponuja financiranje EU ter tako zagotovili, EU ostane v samem vrhu globalnih tehnoloških velesil. Konkretneje gre v tem primeru za sodobne tehnologije, kot so umetna inteligenca, novi procesorji, kibernetika, kvantne tehnologije in oblak.

Nov akcijski načrt Evropske komisije sestavlja kar enajst različnih ukrepov »Njegov namen je, da se inovacije zasnujejo tako, da se lahko sistematično uporabljajo za različne namene, ter da se omogoči izkoriščanje ogromnega inovacijskega potenciala raziskovalcev in zagonskih podjetij,« je ob tem dejala evropska komisarka Margrethe Vestager (Evropa, pripravljena na digitalno dobo).

Komisija EU bo nadzirala izvajanje akcijskega načrta skupaj s Parlamentom EU in Svetom EU. Posebno pozornost bodo namenili učinkovitemu izvajanju političnih prednostnih nalog (tematske politike in politike, ki spodbujajo splošno,konkurenčnost ter raziskave in inovacije), hkrati pa bi radi ohranili čim boljše sinergije med programi in instrumenti EU. Komisija bo spremljala poseben napredek vsakega od 11 ukrepov in predstavila poročilo o napredku vsaki dve leti.

»Osrednji cilji so izboljšati dopolnjevanje med programi in instrumenti EU, da se poveča učinkovitost naložb in uspešnost rezultatov (sinergije); spodbuditi, da bodo imeli od financiranja EU za raziskave in razvoj na zadevnem področju gospodarske in tehnološke koristi tudi evropske državljanke in državljani („spin-offs“), ter olajšati uporabo dosežkov raziskav civilne industrije in civilno vodenih inovacij v evropskih projektih obrambnega sodelovanja („spin-ins“),« so še dodali s Komisije EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.