Naslovnica Slovenija Arhitektura v lesu danes za jutri sredi Tivolija

Arhitektura v lesu danes za jutri sredi Tivolija

Avtor: Spletno Uredništvo
V ljubljanskem Tivoliju so pravkar odprli razstavo, ki so jo poimenovali ‘Arhitektura v lesu danes za jutri’. Razstava, ki promovira slovensko znanje, slovensko arhitekturo in uporabo slovenskega lesa, bo v parku na ogled vse do prvomajskih praznikov.
Razstavo so odprli Danilo Anton Ranc, Eva Eržen in dr. Tomaž Kostanjevec (foto: SPIRIT Slovenija/LV)

 Razstava ‘Arhitektura v lesu danes za jutri’, ki so jo ob podpori Direktorata za lesarstvo in javne agencije SPIRIT Slovenija pripravile Odprte hiše Slovenije (OHS) v sodelovanju s partnerji, prikazuje najboljše projekte lesene gradnje slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev. Med njimi so tudi 4, katere so v letu 2020 prejele državno nagrado za Naj leseno gradnjo 2020.

Razstava je postavljena na 80 panojih v Jakopičevem sprehajališču Tivolija, prikazuje pa najbolj originalno, trajnostno vzdržno in koristno uporabo lesa pri gradnji ter tudi pri notranji opremi ambientov. In zakaj razstava prav o lesu? »Slovenija je tretja z lesom najbolj obdarjena država v Evropi. Prirast lesa v letu 2019 je znašal 8,8 milijonov m³, posekali smo 5,3 milijona m³ hlodovine, predelali pa le 1,8 milijona m³.

Naš cilj je, da bi doma predelali 3 milijone m³ lesa in s tem v izdelke vezali okoli 7,5 milijona ton CO2, kar predstavlja skoraj 50 % letnih emisij v Sloveniji. Ovrednoteno s ceno ogljičnih kuponov to pomeni kar 170 milijonov evrov letno,« je s konkretnimi podatki odgovoril Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Na razstavi so predstavljene različne vrste lesnih arhitektur – od izobraževalnih stavb, športnih dvoran, stanovanjskih hiš, do turističnih, javnih objektov in notranjih interierjev, kjer je les uporabljen na drugačne načine. Sicer je znano, da je gradnja z lesom hitrejša, trajnostno primernejša in energetsko učinkovitejša, predvsem pa les nudi občutek domačnosti in topline za višjo stopnjo bivalnega ugodja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.