Naslovnica Svet & EU Sezoni požarov v Grčiji ni videti konca, EU spet na pomoč

Sezoni požarov v Grčiji ni videti konca, EU spet na pomoč

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko na havajskem otoku Maui še vedno ne vedo, koliko mrtvih je povzročil nedavni katastrofalni požar, pa EU spet pošilja skupne letalske sile na pomoč Grčiji, kjer sezoni požarov ni in ni videti konca.
Sezoni požarov v Grčiji ni videti konca, EU spet na pomoč

Ta fotografija je nastala v Grčiji pred nekaj poletji, požarov pa je iz leta v leto več  (foto: FB Greek Firefighters)

Center za usklajevanje nujnega odziva pri Evropski komisiji je za gašenje požarov v naravi v Grčiji tokrat za pomoč v boju proti ognjenim zubljem mobiliziral enajst letal za gašenje in en helikopter iz rezerv RescEU. Grčija je že pred časom aktivirala mehanizem civilne zaščite EU, EU pa je nato 20. avgusta že drugič to poletje poslala gasilska letala iz rezerv RescEU – tokrat so prišla iz Hrvaške, Cipra, v Francije, Nemčije, Španije in na Švedske.

Na pomoč je bil poslan tudi helikopter Blackhawk iz Češke, predvsem pa so dodati tudi gasilske enote za gašenje požarov na tleh. Tokrat je grškim silam odšlo pomagat 407 gasilcev in 62 vozil iz Bolgarije, Cipra, Češke, Francije, Romunije, Srbije in Slovaške. Strukture EU so v okviru storitev satelitskega kartiranja programa Copernicus doslej izdale dvajset zemljevidov prizadetih območij.

»Doslej je bilo v grški regiji Aleksandropolis požganih več kot 81.000 hektarov. Gre za največji požar v naravi v EU po letu 2000, odkar evropski informacijski sistem za gozdne požare (EFFIS) beleži podatke. Mehanizem EU na področju civilne zaščite se je odzval tudi na eksplozijo tega tedna v Romuniji in zagotovil prevoz 12 bolnikov s hudimi opeklinami v pet držav članic,« so še spomnili s Komisije EU.

Medtem ko se Grki s pomočjo EU še naprej borijo proti požarom, pa na havajskem otoku Maui še vedno ne vedo, koliko mrtvih je povzročil nedavni katastrofalni požar. Zadnje številke so govorile o najmanj 115 mrtvih, število še vedno pogrešanih pa se je po poročanju BBC-ja znižalo na 288 ljudi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.