Naslovnica Slovenija Še vedno preveč hrane konča v smeteh

Še vedno preveč hrane konča v smeteh

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija se je pridružila prvemu Mednarodnemu dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Statistični podatki kažejo, da vsak Slovenec letno vrže v smeti 68 kilogramov hrane. Zmanjševanje količin te po nepotebnem odvržene hrane je ena od pomembnih prioritet Slovenije in EU.

Še vedno preveč hrane konča v smetehVse je lažje, če vsaj približno lahko predvidimo, koliko hrane naj bi doma pojedli (foto: Nick Saltmarsh/ www.flickr.com)

 

Po podatkih iz leta 2018 vsak državljan Republike Slovenije v 12 mesecih povprečno vrže v smeti 68 kg hrane, od katere je približno 24 kg še užitne hrane. Ena tretjina odpadne hrane nastane v gostinskih obratih, več kot polovica pa je nastane pri vsakemu od nas doma. Odmetavanje hrane v smeti je neracionalno, ima elemente nemoralnega in nesocialnega obnašanja, poleg tega pa zelo negativno vpliva na okolje.

Odpadna hrana je namreč tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov, ki povzročajo segrevanje ozračja, podnebne spremembe in ekstremne vremenske dogodke (poplave, neurja, požare, suše, plazove…). Zato bi moral vsak od nas razmišljati o bolj racionalnem ravnanju s hrano – če ne pretiravamo z nakupovanjem hrane, hkrati prihranimo nekaj denarja in obenem bistveno zmanjšamo presežke, ki bi sicer končali v smeteh.

S strani državnih organov Ministrstvo za okolje in prostor v okviru evropskega finančnega instrumenta LIFE IP CARE4CLIMATE že nekaj časa vodi svojo kampanjo s sloganom ‘Stran pa ne bomo metal!’. Ta kampanja (katere naslov bi najbrž moral biti v knjižnem slovenkem jeziku in ne v dialektu, oziroma pogovornem jeziku) naj bi prek uporabnih nasvetov učila, kako lahko zmanjšamo količine odpadne hrane v vseh gospodinjstvih.

Omeniti pa velja še Mrežo brezogljičnih šol za zmanjšanja odpadne hrane, ki se zavzema za krajše verige pri dobavi hrane, reciklažo neporabljene hrane, zmanjšanje količine zavržene hrane, oblikovanje okolju prijaznejšega jedilnika, nabava hrane v okolju prijaznejši embalaži, sajenje pridelkov na šolskih površinah ter uvedbo sadovnjakov, čebelnjakov in zavetišč za živali v bližini šol.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.