Naslovnica Magazin Še enkrat o geslih in o spletnih kriminalcih

Še enkrat o geslih in o spletnih kriminalcih

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskih uporabnikov spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so ob Svetovnem dnevu gesla spomnili na pomen gesel in na potrebo po močni zaščiti gesel. Spletni kriminalci namreč ne spijo…nikoli. Nasprotno. Vedno boljši so.
Previdnost ni nikoli odveč, spletni kriminalci so običajno korak pred vsemi (foto: https://www.publicdomainpictures.net)

Nedvomno so danes gesla ena najpomembnejša stvari v našem življenju. Gesla so tista, ki nam omogočajo varen dostop do naše elektronske pošte, do naših profilov na družbenih omrežjih, odpirajo nam vrata do spletnega nakupovanja, do oddajanja vse večjega števila uradnih dokumentov in seveda nam tudi omogočajo e-bančništva, oziroma nam dajejo dostop do našega transakcijskega računa. Zato morajo biti naša gesla dovolj varna pred vsemi morebitnimi poskusi zlorab.

»Ste eden tistih, ki za gesla e-pošto, računov družbenih omrežij in drugih aplikacij uporabljate ime svojega otroka ali hišnega ljubljenčka in dodate še zaporedne številke 123 ali pa morda rojstni datum družinskih članov? Uporabljate za vse uporabniške račune vedno enako geslo? Če je vaš odgovor na vsaj eno od postavljenih vprašanj da, potem so vaša gesla neustrezna in zelo slabo ščitijo vašo zasebnost in podatke,« sporočajo z varninainternetu.si.

Tako preprosta gesla je seveda zelo lahko odkriti in zato sodobnim nepridipravom ne predstavljajo prav nobene ovire. Vsak povprečen spletni kriminalec lahko enostavno ugane vaše geslo s poskušanjem ali z uporabo slovarja. Lahko pa so vaši računalnik, tablica ali pametni telefon okuženi z virusom, kateri nato kriminalcu samodejno pošlje vsa gesla, ki ste jih uporabili od dneva okužbe dalje.

Poleg tega obstaja možnost, da ste žrtev phishing napada, ko vas goljufi pretentajo z navidezno povsem identično kopijo spletne strani, kamor nato kar sami vpišete geslo.  Kako se izogniti vsem tem nevšečnostim? Z uporabo kompliciranih gesel, ki imajo najmanj 10 znakov, med njimi pa so številke, male in velike črke, posebni znaki ter tuje črke. Prav tako naših gesel ne zaupamo nikomur in nikoli ne uporabljamo istega gesla za vse naprave oziroma aplikacije.

Če niste prepričani, ali je kdo vdrl prek elektronske pošte, lahko na spletni strani haveibeenpwned.com vpišete vaš elektronski naslov in preverite, ali se nahaja med zlorabljenimi bazami podatkov. Če se izpiše, da je bil vaš naslov zlorabljen, je potrebno takoj (in povsod) zamenjati geslo, ki ste ga uporabljali za to storitev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.