Naslovnica Svet & EU Še 500 električnih generatorjev iz EU za Ukrajino

Še 500 električnih generatorjev iz EU za Ukrajino

Avtor: Spletno Uredništvo
Po nedavnem uničenju jezu Nova Kahovka na reki Dneper je EU že poslala pomoč ukrajinskemu prebivalstvu, sedaj pa bo iz svojih zalog mehanizma ‘rescEU’ v Ukrajino poslala še 500 električnih generatorjev.
Še 500 električnih generatorjev iz EU za Ukrajino

Nalaganje večjih električnih generatorjev na kamion za Ukrajino (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska unija bo po pomoči, ki jo je takoj po uničenju jezu Nova Kahovka že zagotovila Ukrajini prek svojega mehanizma za področju civilne zaščite in humanitarnih aktivnosti, tokrat iz svojih zalog programa pomoči za nujne primere ‘rescEU’ ukrajinskemu prebivalstvu namenila še 500 električnih generatorjev. Njihova skupna vrednost znaša 16 milijonov evrov, generatorji pa bodo uporabljeni za obnovo kritične infrastrukture.

Predvsem bodo aktivni na področju vodnih črpalk in kanalizacijskih čistilnih naprav na prizadetih območjih ob teki. »Poškodba omenjenega jezu je sprostila poplavne vode iz največjega svetovnega vodnega zbiralnika, ki so odnesle cele vasi in uničile kmetijska zemljišča. To je zaostrilo že tako težke humanitarne razmere v južni Ukrajini, pri čemer so številne skupnosti ostale brez dostopa do vode, elektrike in zatočišč,« so spomnili s Komisije EU.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poudaril, da je bilo uničenje jezu še en nezaslišan napad Rusije na ukrajinsko kritično civilno infrastrukturo, ki je imelo katastrofalne posledice za okolje in za lokalne skupnosti (najbrž tudi za sosednje države črnomorskega bazena). EU bo tudi zato še naprej tesno sodelovala z ukrajinskimi organi, da se prizadetim prebivalcem zagotovi nujno pomoč, vse dokler bo to potrebno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.