Naslovnica Gospodarstvo Prihajajo novosti za operaterje in dobavitelje energentov

Prihajajo novosti za operaterje in dobavitelje energentov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter javna agencija SPIRIT Slovenija sta dober mesec dni vnaprej spomnila, da se konec julija izteče rok, v katerem bodo morali operaterji in dobavitelji zagotoviti pravilno delovanje aplikacijskih vmesnikov za izmenjavo podatkov o količini in ceni energenta.
Prihajajo novosti za operaterje in dobavitelje energentov

Tri različne električne linije in tri različne konstrukcije stebrov (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) je skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija včeraj spomnilo vse operaterje in dobavitelje za področja elektrike, zemeljskega plina in tehnološke pare, da morajo do 31. julija urediti delujoče aplikacijske vmesnike za izmenjavo podatkov o količini in ceni energenta za upravičence, ki so oddali vlogo na podlagi ‘Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize’ (ZPGOPEK).

»Elektronska izmenjava podatkov bo omogočila avtomatizem pri nadzoru izplačil pomoči podjetjem glede na njihovo dejansko porabo in cene energentov. SPIRIT Slovenija kot pristojni organ je za namen izvajanja nadzora v skladu z ZPGOPEK predpisal vrsto in obliko podatkov ter način elektronske izmenjave podatkov s subjekti, ki so dolžni omenjene podatke zagotoviti pristojnemu organu,« so sporočili z ministrstva in z agencije.

Prva tako so vljudno spomnili, da za tiste, ki obveznosti ne izpolnijo pravočasno, zakon predvideva finančne sankcije. Nova obveznost velja za vse operaterje, vse dobavitelje in tudi za vse posredne dobavitelje, ki upravičencem dostavljajo in zaračunavajo del energentov ter razpolagajo s podatki za upravičenca o cenah v evrih na megavatnih urah (MWh) in o količinah v megavatnih urah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.