Naslovnica Slovenija Romi živijo bolje kot nekoč, ovir pa je še veliko

Romi živijo bolje kot nekoč, ovir pa je še veliko

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po vsem svetu in tudi pri nas v Sloveniji obeležuje Svetovni dan Romov. Osrednja proslava v organizaciji Zveze Romov Slovenije je že včeraj popoldan potekala v Murski Soboti, danes pa se bo zvrstila še večina preostalih dogodkov.
Romi živijo bolje kot nekoč, ovir pa je še veliko

Delegacija Zveze Romov Slovenije na nedavnem obisku predsednici Državnega zbora RS (foto: FB Fatmir Beciri)

Kot marsikje drugje po svetu tudi slovenske Rominje in Romi danes, v soboto 8. aprila, praznujejo svetovni dan Romov. Tudi pri nas ob tej priložnosti potekajo številne prireditve, osrednja proslava pa je v organizaciji Zveze Romov Slovenije že včeraj popoldan potekala v Murski Soboti, natančneje v Gledališki dvorani Park. Ob prazniku so se s poslanico oglasili tudi z Urada Vlade RS za narodnosti.

»Ob tem prazniku na Uradu Vlade RS za narodnosti ugotavljamo, da smo skupaj z Rominjami in Romi v Sloveniji, najrazličnejšimi institucijami in organizacijami ter posamezniki, ki si na državni in lokalni ravni prizadevajo za izboljšanje položaja pripadnic in pripadnikov romske skupnosti, prehodili že kar dolgo pot, velikokrat polno ovir za vse, ki smo del tega procesa,« so ob Svetovnem dnevu Romov sporočili z Urada RS za narodnosti.

V sporočilu sicer priznavajo, da še niso zadovoljni z učinki vseh doslej vloženih naporov. Po drugi strani pa se je na terenu stanje marsikje v Sloveniji opazno popravilo na bolje. Vse več romskih družin živi bolje kot nekoč, tako s finančnega kot z nastanitvenega vidika. Tudi okolje jih vse bolje sprejema, Romi pa se tudi sami trudijo bolj prilagoditi sodobnim časom in vse bolj kompleksnim zakonskim zahtevam EU.

Dobro znamenje je, da državni organi, nevladne organizacije in romski predstavniki aktivno sodelujejo med seboj za dejansko doseganje enakosti pripadnic in pripadnikov romske skupnosti, njihovo vključevanje in aktivno sodelovanje za boljšo prihodnost. Prav tako državne institucije na splošno zaznavajo večji vpis mladih Romov v srednje šole, pa čeprav še ne ravno povsod po državi.

Vseeno pa hkrati ugotavljajo tudi, da mnoge Rominje in Romi še vedno ne morejo presekati začaranega kroga revščine in izključenosti iz družbe. Na Ministrstvu za kulturo (MK) pa so že pred praznikom gostili romske kulturnike. “Predstavili so se violinistka Erina Slivšek in Kristjan Ilič. Nina Brasseur, prekmurska romska pevka francoskih korenin, članica skupine Zlata žila in sodelavka radia Romic, je zapela pesmi Sune in Parni bukreta.

Monika Sandrelli Horvat, moderatorka, novinarka radia Romic in RTV Slovenija in Nina Brasseur sta recitirali pesmi Marije Tutnic, Jožeka Horvata – Muca, Imerja Traje Brizanija, Rajka Šajnoviča in Marine Brezar v romskem dolenjskem in prekmurskem dialektu ter slovenskem prevodu. Predstavili sta se folklorna skupina romskega društva Romani Union iz Murske Sobote in folklorna skupina romskega društva Romano Pralipe iz Maribora, ki je zaplesala ples E papóso horo.

Romski jezik, kulturo in romsko skupnost v Republiki Sloveniji je predstavil Jožek Horvat – Muc,” so pojasnili z MK in dodali da je Horvat hkrati še romolog, pisatelj, kulturni animator, režiser in predavatelj iz Murske Sobote, predsednik Sveta romske skupnosti, predsednik Zveze Romov Slovenije in romskega društva Romani Union ter dobitnik častnega znaka svobode RS za prizadevanja za izboljševanja položaja romski skupnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.