Naslovnica Gospodarstvo Zaradi draginje nadomestilo tudi pridelovalcem jabolk in hrušk

Zaradi draginje nadomestilo tudi pridelovalcem jabolk in hrušk

Avtor: Spletno Uredništvo
Med ukrepe za zaščito slovenskega kmetijskega sektorja je bil pravkar uvrščen nov projekt ‘Nadomestilo pridelovalcem jabolk, hrušk – draginja’. Zanj bo na voljo nekaj manj kot 1,75 milijona evrov, ta denar pa bodo razdelili med tiste slovenske kmetovalce, ki se intenzivno posvečajo pridelavi jabolk oziroma hrušk in so obenem najbolj občutili naraščanje številnih različnih stroškov.
Zaradi draginje nadomestilo tudi pridelovalcem jabolk in hrušk

Tudi slovenskim pridelovalcem jabolk in hrušk zaradi številnih podražitev danes ni prav lahko (foto: pxhere.com)

Politične, ekonomske in podnebne razmere se spreminjajo po vsem svetu, torej tudi v Evropski uniji in pri nas doma v Sloveniji. Mnoge novosti na teh treh področjih pa negativno vlivajo na slovensko kmetijstvo predvsem preko podražitev . Zato je bil v ‘Načrt razvojnih programov 2023-2026’ pravkar uvrščen nov projekt, ki so ga poimenovali ‘Nadomestilo pridelovalcem jabolk, hrušk – draginja’.

»Pridelovalci jabolk in hrušk v intenzivnih sadovnjakih imajo povišane stroške zaradi naraščajočih cen energije (gorivo, mazivo, elektrika), stroškov gnojil, drugih materialov v pridelovalnem procesu (investicijsko vzdrževanje, embalaža), višjih stroškov skladiščenja in hlajenja v hladilnicah,« so glede sprejetja novega ukrepa pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Dodali so, da je za ta ukrep predvidenih točno 1.749.000 evrov, da bo do podpore upravičenih okrog 45 slovenskih kmetijskih gospodarstev, ki se intenzivno posvečajo pridelavi jabolk in hrušk. Odlok o tem nadomestilu je bil že objavljen v Uradnem listu RS (št. 32/2023) in sicer 17. marca letos, informativne odločbe pa bodo upravičencem izdane najpozneje do 25. aprila letošnjega leta.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.