Naslovnica Svet & EU Resolucije za zaščito otrok, osumljencev in nevladnih organizacij

Resolucije za zaščito otrok, osumljencev in nevladnih organizacij

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je minuli teden med plenarnim zasedanjem v četrtek sprejel tudi tri resolucije o nespoštovanju človekovih pravic. Tokrat so se posvetili dogajanju na špansko-maroški meji, v Šrilanki in v Rusiji.
Nazadnje so žrtve političnih igric Maroka postali otroci – španski policist in reševalka v akciji (foto: FB Guardia civil)

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri so glede nedavnega dogajanja na maroško-španski meji poslanci obsodili Maroko. Maročani so namreč namensko odprli svoje meje, prek katerih je v špansko enklavo Ceuto poskusilo prebegniti več sto migrantov. To so maroške oblasti storile zato, ker Španija sprejela in sprejela v bolnišnico Brahima Ghalija, vodjo fronte Polisario oz. narodnoosvobodilnega gibanja Zahodne Sahare Sahrawi.

Največji poudarek v resoluciji pa je bil glede repatriacije maroških mladoletnikov nazaj k njihovim družinam, kar mora potekati z nacionalnim in mednarodnim pravom, zlasti s Konvencijo ZN o otrokovih pravicah. Potem so se poslanci dotaknili razmer na Šrilanki, zlasti aretacijam po zakonu o preprečevanju terorizma, saj spet prihaja do hudih kršitev človekovih pravic, kot je opisano v najnovejšem poročilu OZN o državi.

Ponovno prihaja do obtožb o mučenju, spolnih zlorabah in vsiljenih priznanjih. Zato so poslanci zahtevali, naj na tem otoku v Indijskem oceanu spremenijo protiteroristični zakon. Evropsko komisijo ter Evropsko službo za zunanje delovanje so pozvali, naj na Šrilanko pritisnejo tako, da ji zagrozijo z začasnim odvzemom posebnega gospodarskega statusa (GSP +) ki ga ima ta država z EU.

Za konec pa so se poslanci Evropskega parlamenta lotili še redne teme tovrstnih zasedanj – razmer v Rusiji. Tokrat so obsodili uvrstitev treh nemških nevladnih organizacij med skupno že 34 organizacij, ki so v Rusiji nezaželene,’ in pa tudi aretacijo nekdanjega vodjo gibanja Odprta Rusija Andreja Pivovarova.

»Resolucija ruske oblasti poziva, naj končajo vse represalije nad političnimi nasprotniki in se vzdržijo sprejemanja zakonodaje, ki bi osebju ali podpornikom organizacij, samovoljno uvrščenih med “nezaželene”, prepovedala nastop na prihodnjih zakonodajnih volitvah,« so še sporočili s Parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.