Naslovnica Svet & EU Reševanje Bosne in Hercegovine pred razpadom

Reševanje Bosne in Hercegovine pred razpadom

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi zaradi aktualnega dogajanja v Ukrajini so se organi EU pričeli zavedati, da je potrebno glede političnega položaja v Bosni in Hercegovini (BiH) nekaj storiti, sicer utegne priti celo do nove morije sredi Evrope. Zato so se včeraj sestali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, visoki predstavnik EU Josep Borrell, voditelji političnih strank, zastopanih v Parlamentarni skupščini BiH ter člani predsedstva BiH. Podpisali so zavezo k novim konkretnim korakom proti vključitvi BiH v EU, pri čemer bodo ključne letošnje oktobrske splošne volitve.
Reševanje Bosne in Hercegovine pred razpadom

Sicer so s podpisom vse dorekli, toda pogosto je nato resničnost v BiH precej drugačna (foto: consilium.europa.eu)

V Bruslju so se včeraj sestali predsednik Sveta EU Charles Michel, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, voditelji političnih strank, ki so zastopane v Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine in člani predsedstva BiH. Sestali so se zato, da podpišejo nov sporazum o načelih za funkcionalno Bosno in Hercegovino, ki bo napredovala proti članstvu v EU. V zadnjih mesecih se je namreč zdelo, da je BiH tik pred razpadom.

Predvsem je k možnosti črnega scenarija botrovala politika dolgoletnega voditelja Republike Srpske Milorada Dodika in pa tudi zapleti z delovanjem številnih pomembnih skupnih organov države v Bosne in Hercegovine. Voditelji političnih strank, zastopanih v Parlamentarni skupščini BiH, so sedaj v Bruslju ponovno izkazali svojo zavezanost k ohranjanju in izgradnji mirne, stabilne, suverene in neodvisne funkcionalne države BiH.

Zaobljubili so se k spoštovanju načel pravne države, k izvajanju svobodnih in demokratičnih volitev ter k razvoju demokratičnih institucij na vseh ravneh oblasti. Poleg tega so poudarili pomen izvajanja reform, ki pospešujejo evropsko povezovanje BiH – gre za14 ključnih prednostnih nalog, določenih s strani Evropske Komisije. Govora pa je bilo še o vrsti konkretnih zadev, predvsem glede splošnih volitev, ki bodo v BiH 2. oktobra letos.

Voditelji političnih strank in člani predsedstva Bih so se zavezali, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bodo splošne volitve 2022 organizirane učinkovito in korektno. »Stranke vodijo volilno kampanjo pošteno, konstruktivno ter brez razdiralne in sovražne retorike. Po glasovanju konstruktivno sodeluje pri zagotavljanju hitrega oblikovanja novih zakonodajnih in izvršilnih organov na vseh ravneh oblasti v skladu z zakonsko določenimi roki.

 V tem okviru bo nujno in najpozneje v 6 mesecih od ustanovitve vseh organov sprejeti Zakon o Visokem sodnem in tožilskem svetu Bosne in Hercegovine (VSTV), Zakon o sodiščih, Zakon o preprečevanju nasprotja interesov in Zakon o javnih naročilih,« so zapisali v skupni izjavi za javnost, v kateri so predvideli tudi izboljšanje delovanja javne uprave z zagotavljanjem strokovne in povsem depolitizirane javne službe.

Če bodo izpolnjene vse obveznosti, tudi glede ponovne vzpostavitve rednega političnega dialoga z EU, pa se BiH obeta tudi ‘nagrada’ v obliki sredstev EU v okviru instrumenta za predpristopno pomoč (IPA III).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.