Naslovnica Svet & EU Rekordni Strateški načrt programa Obzorje Evropa

Rekordni Strateški načrt programa Obzorje Evropa

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar sporočila, da je potrdila najnovejši Strateški načrt za program Obzorje Evropa. Ta program EU za raziskave in inovacije je sicer vreden nepredstavljivih 95,5 milijard evrov.
Rekordni Strateški načrt programa Obzorje Evropa

Inovativni observatorij La Palma na Kanarskih otokih (foto: pxhere.com)

 Evropska komisija je ob sprejetju novega dokumenta pojasnila, da je Strateški načrt novost v programu Obzorje Evropa, prek katere bodo ciljno usmerjali naložbe. Tako želijo avtorji zagotoviti, da bi ukrepi Evropske unije na področju raziskav in inovacij res prispevali k prednostnim nalogam EU, vključno s podnebno nevtralno in zeleno Evropo, sodobno digitalno Evropo in gospodarstvo za ljudi.

»Usmeritve Strateškega načrta bodo prinesle koristi za skupne prednostne naloge politike EU v smislu novega znanja, zamisli in inovacij. Ta novi pristop je še eden od načinov za zagotavljanje, da bodo raziskave in inovacije, financirane s sredstvi EU, obravnavale izzive, s katerimi se soočajo Evropejci in Evropejke,« je dejala Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Pri pripravi sicer zelo obsežnega Strateškega načrta so sodelovali Evropski parlament, države članice EU, najrazličnejši deležniki in pa tudi javnost. V različnih fazah zajetnega strateškega načrtovanja so upoštevali več kot 8000 prispevkov, kar bi moralo zagotoviti najvišjo možno soodgovornost in povečati učinke programa Obzorje Evropa. V načrtu so določili tudi ‘evropska partnerstva’ ter ‘misije EU’.

Partnerstva bodo pokrivala kritična področja, kot so energija, promet, biotska raznovrstnost, zdravje, varnost in krožnost. Misije EU pa bodo obravnavale svetovne izzive, ki vplivajo na vsakdanje življenje, kot so enakost spolov, boj proti raku, prilagajanje podnebnim spremembam, varstvo oceanov, okolju prijaznejša mesta ter zagotavljanje zdravja tal in hrane…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.