Naslovnica Slovenija Slovenski projekt o obnovi gozda je med finalisti

Slovenski projekt o obnovi gozda je med finalisti

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski natečaj, ki so ga poimenovali ‘Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021’ se bliža h koncu, med 20 finalistov pa se je uvrstil tudi slovenski projekt Zavoda za gozdove Slovenije ‘Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje’.
Slovenski projekt o obnovi gozda je med finalisti

Zimsko delo v gozdu (foto: flikcr.com / Kaibab National Forest / commons.wikimedia.org)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so sporočili, da se je projekt Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) ‘Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje’ uvrstil v zaključni izbor letošnjega evropskega natečaja z naslovom ‘Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021′ (orig. ‘Rural Inspiration Awards 2021’).

Še posebej razveseljuje dejstvo, je bilo prijavljenih kar 125 projektov iz držav članic EU, v finalni izbor pa se jih je uvrstilo le 20. Letos je natečaj razdeljen na pet kategorij, pri čemer bo zmagovalce 4 kategorij določila posebna strokovna komisija, zmagovalca v kategoriji za najbolj priljubljeno prakso pa bo določila javnost, oziroma kar javnosti vseh držav članic Evropske unije.

»Slovenska mreža za podeželje je prijavila  osem kandidatov, največ, kolikor je bilo možno za vsako državo članico. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je bil s projektom Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje uvrščen v kategorijo Zelena prihodnost (Green Futures),« so ob tem pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sicer je to že tretji natečaj, ki ga Komisija EU pripravila v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (ENRD) in z nacionalnimi mrežami držav članic EU za podeželje, proglasitev zmagovalcev pa bo 25. marca 2021. Lani sta se v finale uvrstila slovenska udeleženca tekmovanja Hiša vin Kokol in Biodinamična kmetija Černelič, katera je nato tudi zmagala v kategoriji ‘Najbolj priljubljena praksa’.

Letos pa bodo najbolje določili na podlagi več kriterijev, kot so neposredni učinki (konkretni ekonomski, okoljski in socialni rezultati), možnost povezovanja, sinergije ali prispevek k drugim politikam EU ter možnost prenosa na druga območja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.