Naslovnica Svet & EU Razpis za projekt o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij

Razpis za projekt o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila nov razpis in sicer bo zbirala predloge za projekt o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij o ruski vojni proti Ukrajini, o volitvah in o skupnosti LGBTQ+.
Razpis za projekt o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij

Stavba Komisije EU februarja letos ob prvi obletnici pričetka ruske agresije (foto: FB Evropska komisija v Sloveniji)

Komisija EU je pravkar objavila nov razpis s področja propagande oziroma anti-propagande. Gre za projekt o boljšem razumevanju širjenja dezinformacij o ruski vojni proti Ukrajini, volitvah in skupnosti LGBTQ+ ter za boj proti vsem dezinformacijam s teh področij. Za nov projekt naj bi bilo na voljo nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, rok za oddajo predlogov pa se bo iztekel 22. septembra letos.

»Sredstva bodo namenjena projektu za boljše razumevanje oblikovanja in širjenja dezinformacij, njihovega vpliva na mnenje ljudi ter njihov dejanski učinek. To je še zlasti pomembno zaradi širjenja napačnih in zavajajočih informacij o ruski vojni proti Ukrajini, kar lahko destabilizira demokracije, pa tudi škodi vključevanju oseb LGBTQ+ v skupnost in vpliva na volitve,« so o razpisu zapisali na Komisiji EU.

Dodali so, da se lahko na nov razpis prijavijo univerze, raziskovalni centri, nevladne organizacije, javni organi in drugi (najbrž so mislili na posameznike). Predvideno pa je tudi, da naj bi v okviru novega projekta oblikovali nove strategije in ukrepe za ‘podporo pozitivnemu diskurzu in boju proti škodljivim ter neresničnim zgodbam‘.

Sicer naj bi se začel projekt izvajati šele septembra leta 2024 – če seveda do tedaj Ukrajinci ne bodo že premagali Rusije, osvobodili vsak centimeter ukrajinske zemlje in vojaško zasedli polotok Krim, kar že vse od začetka spopadov trdi njihov predsednik Zelenski.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.