Naslovnica Svet & EU Razpis za LIFE, težak 580 milijonov evrov

Razpis za LIFE, težak 580 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je objavila razpis za program LIFE za leto 2021. Pripravljenih je 580 milijonov evrov in sicer za sofinanciranje po štirih tematikah, kot so narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.
Nekaj denarja za ohranjanje biotske raznovrstnosti bo šlo tudi za mokrišča (foto: hippopx.com)

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je posredovalo informacijo z Evropske komisije, da je slednja pravkar objavila razpis za program LIFE za letošnje leto 2021. Program LIFE, ki je startal že dolgo nazaj (leta 1992), je sicer edini instrument financiranja na ravni Evropske unije, ki je posvečen izključno okoljskim in podnebnim ciljem. Veliko pove tudi podatek, da je bilo iz programa od pričetka do danes sofinanciranih že več kot 5000 projektov.

V sporočilu za javnost so še pojasnili, da je splošni cilj programa LIFE za obdobje 2021–2027 prispevati k prehodu na zeleno gospodarstvo. Natančneje so to definirali kot premik na čisto, krožno, energijsko učinkovito in podnebno nevtralno gospodarstvo, ki bo odporno proti podnebnim spremembam, med drugim s prehodom na čisto energijo. Vzporedni cilji so tudi varovati in izboljšati kakovost okolja ter zaustaviti in preobrniti trend izgube biotske raznovrstnosti.

“Razpis v primerjavi s prejšnjimi leti vsebuje kar nekaj sprememb, zato vsem potencialnim prijaviteljem priporočamo, da ga natančno preberejo. Dokumentacija je na voljo na spletni strani evropske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje CINEA in na portalu Funding & tender opportunities. Prijavitelje zato pozivamo, da redno spremljajo in pregledujejo razpise ter dokumentacijo na zgoraj omenjenih spletnih straneh,” pa so še opozorili z MOP.

Po pomoč se slovenski interesenti lahko obrnejo na nacionalne kontaktne točke za program LIFE program v Sloveniji (oz. pišejo na elektronski naslov life.mop@gov.si). Pripravljenih je 580 milijonov evrov in sicer za sofinanciranje po štirih tematikah – narava in biotska raznovrstnost, krožno gospodarstvo in kakovost življenja, blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prehod na čisto energijo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.