Naslovnica Slovenija Zadnja novost ARSO se imenuje Sušomer

Zadnja novost ARSO se imenuje Sušomer

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je obvestila javnost, da prenovila in posodobila Sušomer. Gre za tedenski bilten o trenutnem stanju sušnosti, ki bo odslej objavljen vsak četrtek, v njem pa bo prikazano stanje površinskega sloja tal, površinskih vod in pa tudi podzemnih vod.
Prizor suše na slovenskih koruznih poljih leta 2017 (foto: mkgp.gov.si)

Osrednja novost tedenskega biltena Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), imenovanega ‘Sušomer’, so posebni zemljevidi celotne Slovenije, ki za izbrano vrsto suše z barvno lestvico prikazujejo trenutno stopnjo suše, z dodatno ikono pa napovedi glede sušnih razmer za naslednjih 7 dni. Napovedi bodo na spletu razdelili na tri zavihke – Stanje površinskega sloja tal, Stanje vodotokov in Stanje podzemnih voda.

»Vabimo vas ogledu in uporabi prenovljenega Sušomera, tedenskega biltena o trenutnem stanju sušnosti. Vsak četrtek bomo objavili pregled stanja in napoved preskrbljenosti z vodo za prihodnji teden za tri segmente suše: v površinskem sloju tal, v površinskih vodah in v podzemnih vodah. Informacije o suši so na prvi strani združene tudi na zbirnem zemljevidu, na katerem je z ikono označena najvišja ugotovljena stopnja suše,« so pojasnili z ARSO.

Dodali so še, da bodo na Sušomerju s semaforskimi barvami označevali stopnje suše tudi po posameznih regijah Slovenije. Prav tako bodo z ikonami označevali vrsto suše glede na tri segmente. Suše so lahko namreč zaradi naravno-geografskih značilnosti Slovenije po državi zelo različne. V zadnjem tednu so tako zaznali predvsem kmetijsko sušo oz. sušo v površinskem sloju tal, ki je na zahodu in severu zmerna, na severovzhodu pa izrazita.

Na jugozahodu države pa so nazadnje zabeležili tudi zmerno sušo podzemnih voda. Vremenska napoved sicer za torek napoveduje padavine na celotnem območju Primorske, a je vprašanje, kolikšna količina vode bo dejansko zalila vse bolj suho zemljo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.