Naslovnica Slovenija PZS se je ostro odzvala na reševanje z Male Mojstrovke

PZS se je ostro odzvala na reševanje z Male Mojstrovke

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Planinski zvezi Slovenije so se ostro odzvali na nedeljsko reševanje z Male Mojstrovke, kjer je plaz poškodoval 5 ljudi.  Skupno naj bi namreč vodil gorski reševalec, ki pa ni bil ustrezno šolan in usposobljen alpinist.
PZS se je ostro odzvala na reševanje z Male Mojstrovke

Reševanje z Male Mojstrovke je zahtevalo 3 helikopterje, vsaj 10 vozil in okrog 50 ljudi (foto: rzs.si)

Planinska zveza Slovenije (PZS) se je ostro odzvala na nedeljsko reševanje z Male Mojstrovke. Čeprav se je zgodba za 5 pohodnikov, ki jih je presenetil plaz, končala brez smrtnih žrtev, pa je prišlo na plan, da jih je vodila strokovno neusposobljena oseba. Zato so na PZS poudarili pomen usposobljenih vodnikov z ustreznimi kompetencami in dejstva, da so tudi slovenske gore nevarne.

»Nevarnosti so v gorah prisotne ves čas in v Planinski zvezi Slovenije smo še posebej v zimskem času s pomočjo številnih preventivnih vsebin poudarjali, da zimska sezona skriva drugačne pasti od poletnih, da zimske razmere zahtevajo usposobljene in izkušene posameznike ter, če se v gore podajajo manj izkušeni planinci, nujno potrebujejo vodstvo usposobljenih in licenciranih vodnikov,« so pojasnili s PZS.

Sicer so nevarnosti tudi v slovenskih gorah prisotne vsak dan in tudi usposobljeni kadri jih ne morejo kar zaobiti. Lahko pa močno omejijo tveganja, da se zgodi kaj hudega. S PSZ že nekaj let opozarjajo na problematiko vodenja planinskih tur brez ustrezne usposobljenosti vodnikov. Nimajo pa uradnih pristojnosti, da bi lahko karkoli preprečili, saj morajo to opraviti pristojne inšpekcijske službe.

S PZS so spomnili še, da gorski vodniki lahko vodijo vse težavnosti tur, strokovni delavci v športu pa v skladu s svojo stopnjo usposobljenosti in kompetencami ter z omejitvami, ki jih določa ‘Zakon o gorskih vodnikih’. Pojasnili so tudi, da je Župančičeva smer na Malo Mojstrovko označene kot plezalni vzpon in da vodniki PZS niso usposobljeni za vodenje plezalnih smeri.

Zanje so usposobljeni alpinistični inštruktorji, ki nekomercialno delujejo pod okriljem alpinističnih odsekov in klubov. Slednji lahko plezajo z največ dvema tečajnikoma, ki sta navezana na vrv, medtem ko tudi komercialno turo te težavnosti lahko vodijo samo primerni gorski vodniki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.