Naslovnica Kronika Prevarantom bi plačali za dokument, ki sploh še ni potreben

Prevarantom bi plačali za dokument, ki sploh še ni potreben

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je včeraj opozorila na lažno spletno mesto ETIAS. Pod to kratico se skriva nova evropska potovalna odobritev, ki pa še sploh ni aktivna in bo v uporabo prišla komaj 1. januarja prihodnjega leta.
Prevarantom bi plačali za dokument, ki sploh še ni potreben

Nov potovalni dokument bo v bistvu neuradna kratkoročna viza za državljane ‘neproblematičnih’ držav (foto: SJ)

Policija je na svojem portalu že pred časom objavila novico, se bodo pravila za potovanja brez vizumov v Evropo z letom 2024 spremenila. Od pričetka prihodnjega leta bodo morali potniki iz več kot 60 držav, zaprositi za potovalno odobritev ETIAS, če bodo želeli v katero od držav Evropske unije ter v Norveško, Švico, Lichtenstein ali Islandijo. Med temi 60 državami so tudi ZDA, ZK, Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Izrael…

Po podatkih uradne strani ETIAS naj bi teh 60 držav predstavljalo 1,6 milijarde ljudi. Kar je bolj zanimivo za prebivalstvo Slovenije, je dejstvo, da bo potrebno nov dokument tudi za potovanja državljanov Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Črne Gore. Z zunanjepolitičnega vidika pa izstopa, da so na novem seznamu tudi Tajvan, Hong Kong in Macao, medtem ko je za državljane Kitajske še naprej potrebna viza.

Slovenska policija je včeraj opozorila na lažno spletno mesto ETIAS. Potovalna odobritev in vse informacije v zvezi z njo so oziroma bodo na voljo na uradni spletni strani ‘travel-europe.europa.eu/etias’, kjer pa na zelo vidnem mestu piše, da ETIAS trenutno ne deluje in da se v tem trenutku sploh še se ne zbira nobena prijava.

Zato je toliko bolj nenavadno, da kdo  sploh želi oddati vlogo za odobritev. »Osebe, ki upravljajo lažne ETIAS spletne strani, so neznane. Bodite previdni, komu dajete svoje osebne podatke. Zaščita vaših osebnih podatkov je vprašljiva, če za vlogo uporabite neuradno ETIAS spletno stran,« pa so vseeno sporočili s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.