Naslovnica Gospodarstvo Že bližnja prihodnost bo fotovoltaična

Že bližnja prihodnost bo fotovoltaična

Avtor: Spletno Uredništvo
Prestižna znanstvena revija Science je pred dnevi objavila članek, pod katerega so se podpisali najuglednejši svetovni strokovnjaki s področja fotovoltaike. Med njimi je bil tudi prof. dr. Marko Topič skupaj s petimi sodelavci Evropske tehnološke in inovacijske platforme (ETIP PV), ki ji je prof. Topič do nedavnega predsedoval.
Že bližnja prihodnost bo fotovoltaična

Hiše, stanovanjski bloki, trgovski centri, zemljišča hidroelektrarn – fotovoltaika se hitro širi (foto: IPPR/Hannes Polt)

Fotovoltaika pomeni proizvajanje električne energije iz sončnega sevanja. Zaradi klimatskih sprememb, boja proti onesnaževanju in iskanja cenejših virov energije je fotovoltaika po svetu vse bolj priljubljena. Naj gre za stanovanjske, gospodarske ali javne objekte, marsikje po svetu in tudi pri nas v Sloveniji rasejo novi sistemi za pridobivanje električne energije iz sonca.

Tudi prestižna znanstvena revija ‘Science’ je pred kratkim objavila članek ‘Photovoltaics at multi-terawatt scale: Waiting is not an option’, pod katerega so se podpisali najuglednejši globalni strokovnjaki s področja fotovoltaike. Med temi je bil tudi Slovenec – prof. dr. Marko Topič in sicer skupaj s petimi sodelavci Evropske tehnološke in inovacijske platforme (ETIP PV), ki ji je do nedavnega tudi predsedoval.

»Članek o pomembnem prispevku fotovoltaike k preoblikovanju energetike so omenjeni strokovnjaki pripravili po tretji mednarodni delavnici Terawatt Workshop, ki je potekala aprila 2022 v nemškem Freiburgu. Članek utemeljuje razloge za eksponentno rast fotovoltaike in na podlagi aktualnih raziskav in inovacij projicira, da bomo v naslednjem desetletju ohranjali 25-odstotno letno svetovno rast,« so pojasnili z agencije IPPR.

Vsem pa je jasno, da bo potrebno pohiteti, saj gre za čim bolj učinkovito omejevanje klimatskih sprememb ter za čim hitrejši prehod na trajnostno energetiko. Tudi zato bodo že v bližnji prihodnosti izjemno pomembna tudi vsa ostala prizadevanja na področju proizvodnje električne energije,  elektrifikacija ostalih energetskih sektorjev in pa proizvodnja ‘solarnih goriv’ z vodikom na čelu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.