Naslovnica Svet & EU Prvo zimo je EU prebrodila, a bo potrebovala več lastne energije

Prvo zimo je EU prebrodila, a bo potrebovala več lastne energije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu je včeraj potekala debata o energetiki v EU v luči prve obletnice ruske invazije v Ukrajini. Prvo zimo je sicer EU prebrodila kar uspešno, a bo potrebno še naprej vlagati napore v varčevanje, diverzifikcijo virov in v razvoj lastnih kapacitet za proizvodnjo energije, pri čemer bo poseben poudarek na tiste procese, ki so najmanj škodljivi za okolje.
Prvo zimo je EU prebrodila, a bo potrebovala več lastne energije

Že letos se najbrž obeta tudi reforma evropskega trga z električno energijo (foto: SJ)

Evro-parlamentarci Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) so o aktualnem dogajanju in obetih na področju oskrbe z energijo razpravljali s predstavniki Komisije EU o in Mednarodne agencije za energijo (IEA). Lanska ruska invazija je sicer spremenila marsikaj, na sestanku pa je bilo poudarjeno, da je EU kljub vsem nepredvidenim zapletom v zadnjem letu uspela varčevati z energijo in učinkovito diverzificirati vire oskrbe z energijo.

»Komisija je pred enim letom predstavila načrt REPowerEU za odpravo naše odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in diverzifikacijo naših virov. Od takrat smo sankcionirali premog in nafto ter dramatično zmanjšali uvoz plina – pri tem pa ostajamo na poti glede naše zaveze v okviru Evropskega zelenega dogovora. Po podatkih IEA so se emisije ogljika v Evropi lani dejansko zmanjšale za 2,5 odstotka,« je pojasnila Komisarka EU za energetiko Kadri Simson.

Prisotni so se strinjali, da bo morala EU vložiti nove napore za razvoj dodatnih kapacitet lastne proizvodnje energije. Sicer niso omenili, da je bila zima, ki se pravkar končuje, ena najtoplejših v zgodovini, a se zavedajo, da bi lahko bilo zagotavljanje oskrbe z zemeljskim plinom prihodnjo zimo precej bolj problematično. Zato mora EU čim prej najti nove rešitve in se prilagoditi novi energetski realnosti.

Evro-parlamentarci so bili mnenja, da bo treba veliko naporov nameniti ukrepom za energetsko učinkovitost, drugi pa so pozvali h kratkoročnim ukrepom za znižanje cen energije za gospodinjstva in mala podjetja. Govora je bilo tudi o ohranitvi višine naložb v obnovljive vire energije, o morebitnih negativnih učinkih ‘tržne intervencije EU’ ter o nevarnostih prehoda z ene na drugo vrsto energetske odvisnosti.

V izjavi za javnost Parlamenta EU so še zapisali, da naj bi bili že v prihodnjih tednih predloženi ali sprejeti nadaljnji skupni energetski ukrepi, kot so reforma evropskega trga z električno energijo in ukrepi za lažjo uporabo različnih vrst obnovljivih energij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.