Naslovnica Svet & EU Prvo srečanje ministrov za zdravje predsedujoče trojke

Prvo srečanje ministrov za zdravje predsedujoče trojke

Avtor: Spletno Uredništvo

V Berlinu je bilo na sporedu prvo, sicer še neformalno srečanje ministrov za zdravje treh predsedujočih držav Svetu EU (oziroma trojke, kot jo po ruskem vzoru napol za šalo imenujejo marsikje na Zahodu) – Nemčije, Portugalske in Slovenije. 

Prvo srečanje ministrov za zdravje predsedujoče trojkeMinistra za zdravje Nemčije in Slovenije Jens Spahn in Tomaž Gantar (foto: gov.si)

 

Kot je znano, od 1. julija 2020 do 31. decembra 2021 Svetu EU skupaj predsedujejo Nemčija, Portugalska in Slovenija. Zato je pravkar prišlo do prvega sestanka treh ministrov za zdravje iz trojčka predsedujočih držav. V imenu Zvezne republike Nemčije je dogodek v Berlinu gostil Jens Spahn, Portugalsko je zastopala ministrica za zdravje Marta Temido, Slovenijo pa njen kolega Tomaž Gantar. Govora je bilo predvsem o programu aktivnosti v času predsedovanja in o pandemiji koronavirusa.

»Nemčija pod vtisom izkušnje COVID-19 predseduje s sloganom ‘Delujmo skupaj. Naproti evropski zdravstveni neodvisnosti.’ V tem duhu je na dnevni red neformalnega zasedanja ministrov umestila teme, ki podpirajo doseganje zdravstvene neodvisnosti EU in sicer: krepitev Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), zagotavljanje oskrbe z zdravili (zmanjšanje odvisnosti od tretjih trgov), digitalizacija zdravstvenega sistema, sledenje stikov z okužbo s korona virusom,« so zapisali na spletnem mestu gov.si.

Gostitelji iz Nemčije so se posebej dotaknili programa ‘ EU4Health’, s katerim bo evropski zdravstveni sektor prvič imel samostojen vir sredstev na ravni EU in sicer v višini kar 9,4 milijarde evrov. Gantar pa je v razpravi spregovoril o problematiki preskrbe z zdravili in okrepitve vloge ‘Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC)’ pri nudenju različnih oblik podpore državam članicam EU.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.