Naslovnica Trendi Prva nagrada slovenskemu filmu o Grenlandiji

Prva nagrada slovenskemu filmu o Grenlandiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma je glavno nagrado mesta Domžale prejel slovenski film. Gre za film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in pokojnega režiserja Jureta Breceljnika. Poleg glavne nagrade je žirija 12. festivala gorniškega filma nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura, posebno nagrado pa je podelila tudi Televizija Slovenija. 

Zadnji ledeni lovci 2Nagrajeni filmi bodo od danes (petka, 2.3.) do nedelje na ogled v Ljubljani, Domžalah in Mojstrani, medtem ko Cankarjev dom danes gosti še predavanji nemške alpinistke Ines Papert ter slovenskega alpinista in direktorja festivala Silva Kara (foto: Rožle Bregar)

 

 

Osrednjo nagrado na Festivalu gorniškega filma je tokrat prejel čarobni slovenski film Zadnji ledeni lovci, za katerega imata največ zaslug Rožle Bregar in pokojni režiser Jure Breceljnik. Film govori o Grenlandiji in njenih prebivalcih, izginjajočo kulturo Inuitov, z zornega kota katerih je tudi predstavljena celotna zgodba.

“Kompleksna zgodba nas popelje do prefinjenega in ganljivega vrhunca, zato glavno nagrado mesta Domžale z velikim veseljem podeljujemo filmu Zadnji ledeni lovci. Čestitke filmski ekipi, ki je uresničila vizijo pokojnega Jureta Breceljnika in ustvarila pravo mojstrovino,” je poudarila mednarodna festivalska žirija, ki so jo sestavljali Billy Choi, Pawel Wysoczanski in Andrej Grmovšek, tudi letos pred zahtevno nalogo jagodnega izbora izmed 35 kakovostnih filmov.

“Z ekipo smo ponosni, da smo kljub tragičnim dogodkom skozi inuitsko pripoved v svet pripeljali očitno odličen dokumentarni film. Dosegel je bistvo, da je v ljudi vpeljal toplino mrzle dežele Grenlandije. Poleg nagrad, ki smo jih že prejeli po drugih festivalih po svetu, je to zagotovo še en dokaz, da se tudi slovenski film lahko kosa z visokoproračunskimi tujimi filmi. Če si nekaj želiš, nič ni nemogoče,” je bil ganjen sorežiser Rožle Bregar.

Breceljnikov film Magnezij in čokolada o vrhunski športni plezalki Nataliji Gros, pozneje Juretovi življenjski sopotnici in danes producentki njegovih filmov, je leta 2009 prejel nagrado za najboljši plezalni film in nagrado občinstva, na Festivalu gorniškega filma pa so bili predvajani tudi njegovi filmi Prečkanje Islandije, Divji in Nova dimenzija. Zmagovalni film bodo danes ob 18. uri predvajali v Slovenskem planinskem muzeju in ob 20. uri v Mestnem kinu Domžale, na obeh projekcijah bodo prisotni filmski ustvarjalci.

Najboljši alpinistični film je ameriški film Klatež: Legenda Freda Beckeyja (Dave O’Leske), ki objektivno, dosledno in malce humorno predstavi enega najbolj nenavadnih vrhunskih ameriških alpinistov. Žirija je za najboljši plezalni film izbrala Kokosovo navezo belgijskega režiserja in plezalca Seana Villanueve O’Driscolla, ki je znova navdušil s filmom, v katerem sproščeno, duhovito in niti malce samovšečno spoznavamo vrhunsko plezanje in divje avanture njegove zanimive druščine.

Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi prejme avstrijski film Življenje v štirih elementih (Natalie Halla), ki iz čudovito posnetih prizorov, pretanjeno zrežiranih v privlačno celoto, prikaže življenje štirih pustolovcev. Odličen dokumentarni film Reinkarnacija tibetanskega meniha (Moon Chang-yong, Jeon Jin, Južna Koreja), ki prikazuje čudovit in poseben odnos med mladim menihom in starim učiteljem ter njuno nepozabno pot, je nagrajenec v kategoriji gorska narava in kultura. Nagrado za kratki gorniški film prejme Botanik (Maude Plante-Husaruk, Kanada), čudovit, natančen in pronicljiv portret zanimivega tadžikistanskega moža.

Žirija je podelila tudi častne pohvale: alpinističnemu filmu Daulagiri, vzpon na belo goro (Guillermo Glass, Cristian Harbaruk, Argentina), plezalnemu Štrcelj (Taylor Keating, Cedar Wright, ZDA), filmu Magnetna privlačnost gora (Steve Wakeford, Francija, Velika Britanija) v kategoriji gore, šport in avantura ter filmu o gorski naravi in kulturi Santoalla (Daniel Mehrer, Andrew Becker, ZDA).

Televizija Slovenija (žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Goran Misir) je prav tako nagradila angleško-francoski dokumentarni film Magnetna privlačnost gora, ki ga – tako kot glavnega junaka – odlikujeta vztrajnost in iskrenost pri iskanju odgovora na vprašanje, ali je res vredno tvegati življenje.

Poleg kakovostnih filmov slovenskemu gorniškemu festivalu dajejo pečat tudi predavatelji s svojimi zgodbami. V sredo sta razprodano Linhartovo dvorano Cankarjevega doma s svojo neomajnostjo in preprostostjo navdušila Nives Meroi in Roman Benet, prvi zakonski par, ki se je skupaj povzpel na vseh štirinajst osemtisočakov. Danes bosta svoji zgodbi iz navpičnice v Ljubljani predstavila še nemška vrhunska alpinistka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo, čigar predavanje je že razprodano.

Slovenski festival je letos gostil tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, prav tako so se nam na projekcijah filmov pridružili številni ustvarjalci. Najodmevnejše je bilo srečanje z Ivico Kostelićem in Miho Podgornikom, protagonistoma filma Proti horizontu, v Ljubljani in Celju sta navdušila režiser in producentka filma Magnetna privlačnost gora Steve Wakeford in Menna Pritchard, so zapisali v sporočilu za javnost organizatorjev festivala.

Poleg tega je Cankarjev dom gostil sorežiserja Zadnjih ledenih lovcev Rožletom Bregarjem in drugega snemalca Miho Avguština, režiserko filma Življenje v štirih elementih Natalie Halla, režiserko Vido Valenčič, režiserja in scenarista filma Po stezi pastirjev in tekačev Petra Vrčkovnika, producenta in idejni vodji filma Dušana in Miro Papež (tudi scenaristka), zraven pa so bili tudi otroci, ki so igrali pastirčke. Na projekcijah so se prisotnim pridružili še režiserka filma Mogoče Monika Novak, alpinisti Marko Prezelj, Urban Novak in Aleš Česen ter protagonist filma Kraljestvo vulkanov Darjan Andrejc.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.