Naslovnica Slovenija Prometni kaos v Slovenski Istri se nadaljuje

Prometni kaos v Slovenski Istri se nadaljuje

Avtor: Spletno Uredništvo
S prihodom poletnih dni se je marsikje po Sloveniji začel prometni kaos. O koncih tedna je najhuje v občinah Koper, Izola in Piran. Sodobna dvopasovna avtocestna povezava med Hrvaško, osrednjo Slovenijo in Italijo nikoli ni bila dokončana, prometne zagate pa pristojne službe rešujejo z zapiranjem cest in z novimi gradbišči.
Prometni kaos v Slovenski Istri se nadaljuje

Kljub drugačnim obljubam so ob pričetku del začasno zaprli dostop do avtoceste (foto: SJ)

Občine Slovenske Istre so v zadnjem letu dočakale nove težave s prometom. Pozimi so pristojne službe potrebovale več mesecev, da so zamenjale nekaj kilometrov pretežno povsem nepoškodovanih avtocestnih ograj, saj je tam delala le peščica delavcev. Vseeno so zato zaprli daljše odseke primorske avtoceste in tudi en pas predora pod Markovcem, pa čeprav tam sprva niso potekala nobena dela (potem pa je ELES moderniziral daljnovod med Koprom in Izolo).

Tako je prav v tunelu, kjer je to najmanj zaželeno, prihajalo do nevarne gneče. Nastajale so kolone, ki so proti Izoli vozile s hitrostjo največ 30 km na uro, kar je celo kršitev predpisov, saj so elektronski znaki v tunelu medtem kazali 60 km/h. Ko so se ta maratonska dela le končala, pa je DARS začel s svojo tradicionalno poletno zaporo na nadvozu nepopolne deteljice pri Slavčku (izvoz Koper center, oz. smer Šmarje – Portorož).

Prav nepopolna deteljica in nesposobnost ločitve lokalnega od mednarodnega prometa sta v vzrok vseh prometnih težav in vsakodnevnih poletnih zastojev na cestah Slovenske Istre. Ker ob neznosnih večkilometerskih zastojih vsi vozniki začnejo iskati alternativne poti do cilja, so postale manjše lokalne ceste tako oblegane, da so marsikje (npr. Bertoki, Strunjan, Malija) krajani kar lepo prepovedali promet za tujce in postavil znake z visokimi kaznimi.

Kot da vse to ne bi zadostovalo, so pred dnevi začeli širiti krožišče pri Vinakopru, tako da so še dodatno obremenili promet iz Istre v smeri Ljubljane in Trsta. Naročnika del sta Direkcija RS za infrastrukturo in Družba za avtoceste v RS (DARS). Dela naj bi bila sicer končana do konca junija, a gre le za malce bolj varno vključitev z regionalne ceste na avtocesto, ki zagotovo ne bo rešila prometnih zamaškov.

Ker to območje Mestne občine Koper ni znano po kakšnih večjih zimskih snežnih zametih ali arktično nizkih temperaturah, bi lahko vsa dela začeli in jih tudi  pravočasno zaključili, še preden se na Primorskem z Velikonočnimi prazniki prične turistična sezona. Tako pa se težave za lokalno prebivalstvo samo še stopnjujejo…

 

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.