Naslovnica Svet & EU Več občutljivih tem na seji Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

Več občutljivih tem na seji Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

Avtor: Spletno Uredništvo
Po koncu Evropskih volitev se pričenjajo zadnji tedni aktivnosti organov EU pred poletnim premorom. Prvi bo zasedal Svet za pravosodje in notranje zadeve, ki se bo konec tedna posvetil drogam, organiziranemu kriminalu, spolni zlorabi otrok in nekaterim drugim pravnim področjem.
Več občutljivih tem na seji Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

Prepovedane droge so glavni vir prihodkov organiziranega kriminala v EU (foto: FB Europol)

Svet EU za pravosodje in notranje zadeve se bo v četrtek in petek (13. in 14. junija) sestal na ravni ministrov in ministric za notranje zadeve. Tam bo moč slišati poročalo o napredku, ki je bil predvidoma dosežen v boju proti trgovini s prepovedanimi substancami in v boju proti organiziranemu kriminalu. Na dnevnem redu je tudi razprava o podaljšanju začasne zaščite za osebe, ki so zaradi vojne pobegnile iz Ukrajine.

»Ta zaščita, ki je bila aktivirana 4. marca 2022, omogoča razseljenim osebam iz Ukrajine, da prebivajo v EU in uživajo pravice, na primer do prebivanja in zdravstvene pomoči po vsej EU. Prvotno je bila odobrena za eno leto in je bila podaljšana do 4. marca 2025,« piše v dnevne redu zasedanja. Komisija EU bo tam predstavila ‘Schengenski sveženj 2024’ o stanju tega območja, nato bodo prisotni določili prednostne naloge za obdobje do konca leta 2025.

Ministri in ministrice bodo debatirali in izmenjali mnenja o dveh pravnih temah. Govora bo o predlagani uredbi, katere cilj je olajšati priznavanje starševstva otroka v državi članici, ki je bilo ugotovljeno v drugi državi članici. Predvsem pa se bodo posvetili posodobitvi direktive iz leta 2011, ki govori o boju proti spolni zlorabi, spolnemu izkoriščanju otrok ter otroški pornografiji.

Predsedstvo Evropskega sveta pa si bo na tem srečanju prizadevalo tudi za sprejetje skupnega dogovora glede pogajalskega mandata o zelo občutljivem področju, ki se tiče vseh struktur EU in pa tudi organov vsake od držav članic EU –  direktive boju proti korupciji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.