Naslovnica Svet & EU Pripravljen je nov Strateški kompas EU

Pripravljen je nov Strateški kompas EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Bruselj je včeraj gostil skupno zasedanje obrambnih in zunanjih ministrov EU. Na tem sestanku so se dogovorili glede dokumenta Strateški kompas, v katerem so navedene politične smernice za razvoj obrambe in varnosti EU do leta 2030. Razumljivo je na zaključno obliko dokumenta močno vplivalo dogajanje v Ukrajini.
Pripravljen je nov Strateški kompas EU

Razprava ministrov o Strateškem kompasu v Bruslju   (foto: European Union/MORS)

Obrambni in zunanji ministri EU so na skupnem zasedanju v Bruslju potrdili vsebino dokumenta ‘Strateški kompas’, na katerega pripravo je močno vplivalo zadnje dogajanje v Ukrajini. Kot so pojasnili z Ministrstva za obrambo RS (MORS) bo prek novega Strateškega kompasa okrepljena strateška avtonomija EU ter njena sposobnost sodelovanja s partnerji za zaščito evropskih vrednot in interesov EU.

»Močnejša in sposobnejša EU na področju varnosti in obrambe bo prispevala h globalni in čezatlantski varnosti ter bo komplementarna Natu, ki ostaja temelj kolektivne obrambe v Evropi,« so zapisali na MORS. Poraja pa se vprašanje, kaj se bo zgodilo s strateško avtonomijo EU, če pride do razhajanj med interesi Nata in EU. Večina držav EU je namreč hkrati v Natu, pomembne članice Nata ZDA, Združeno kraljestvo in Turčija pa niso v EU.

Države članice EU so na zasedanju v Bruslju v razpravi pozdravile sprejem Strateškega kompasa, ki naj bi predstavljal dober kompromis med potrebnimi ambicijami in operativno naravnanostjo, za katero bo  najbrž ključna hitra implementacija zavez. Na sestanku so poudarili nujo po razvoju ‘Zmogljivosti za hitro napotitev’ (vojaških sil EU), zato naj bi prihodnje leto pričeli skupnimi vajami, ta vojska pa naj bi postala operativna do leta 2025.

Pojasnili so še, da bo ‘Zmogljivost za hitro napotitev’ predstavljala nadgradnjo nekdanjih Hitrih odzivnih sil EU in sedanje Bojne skupine EU (bataljoni s po 1500 vojaki) z možnostjo napotitve do 5000 vojakov na krizna območja. Zmogljivost za hitro napotitev pa očitno zveni precej lepše kot Vojska EU.

Na sestanku je bilo veliko govora tudi o razmerah v Ukrajini, trenutnih varnostnih razmerah, napredovanje ruskih sil ter nadaljevanju materialne in vojaške podpore v okviru EU in Nata. Dokument Strateški kompas naj bi bil potrjen s strani voditeljev držav članic EU na zasedanju Evropskega sveta, ki bo na vrsti že konec tega tedna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.