Naslovnica Svet & EU Priporočila Komisije EU glede mednarodnega prostovoljstva mladih

Priporočila Komisije EU glede mednarodnega prostovoljstva mladih

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj objavila svoja priporočila s področja prostovoljstva mladih, ki jih bo predlagala v sprejem Svetu EU. S to novostjo želijo mlade spodbuditi k mednarodnemu prostovoljstvu v okviru evropske solidarnostne enote ali drugih programov na nacionalnih ravneh.
Priporočila Komisije EU glede mednarodnega prostovoljstva mladih

Evropske solidarnostne enote ali ESC (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

 

Evropska komisija je včeraj objavila svoje predloge s področja mednarodnega prostovoljstva mladih, ki jih bo predala v nadaljnjo obravnavo Svetu EU (državam članicam EU). Gre za seznam predvidenih dejavnosti in politik, s katerim želijo mlade z vseh koncev Evropske unije spodbuditi k mednarodnemu prostovoljstvu v okviru Evropske solidarnostne enote (European Solidarity Corps – ESC) in drugih programov na nacionalnih ravneh.

Hkrati je ta predlog tudi ena od prvih konkretnih pobud Evropskega leta mladih 2022. »Namen predlaganega priporočila je povečati vključenost, kakovost, priznavanje in trajnost transnacionalnega prostovoljstva mladih. Priporočilo obravnava ovire za prostovoljsko mobilnost, v njem pa so preučene tudi izkušnje, pridobljene med pandemijo COVID-19 in pri izvajanju evropske solidarnostne enote, ki letos praznuje 5 let delovanja,« pravijo na Komisiji EU.

Sicer je v projektih prostovoljstva in projektih Evropske solidarnostne enote od pričetka njenega delovanja v letu 2017 pa do danes sodelovalo že več deset tisoč mladih Evropejcev. V sporočilu za javnost pa so med drugim dodali še, da bo Komisija EU izvajanje priporočil podprla z mehanizmi sodelovanja in orodji strategije EU za mlade ter s področja mladinskih programov EU, kot sta Erasmus+ in že omenjena Evropska solidarnostna enota.

S Komisije EU so objavili še podatke, po katerih je leta 2019 kar 34 % evropske mladine navedlo, da se je v zadnjih 12 mesecih udeležilo organiziranih prostovoljskih aktivnosti. Ta delež se nenehno viša že od leta 2011, ko je znašal le 24 %. S četrtine populacije se je tako v petih letih delež povišal na tretjino. Sicer skupni proračun programa ESC za obdobje 2021–2027 znaša kar milijardo evrov, od tega pa bo letos na voljo nekaj več kot 138 milijonov evrov.

Programi čezmejnih prostovoljskih aktivnosti danes obstajajo v Italiji, Grčiji, na Švedskem, v Avstriji, v Franciji, na Slovaškem, v Belgiji, Bolgariji, na Češkem, Finskem, v Nemčiji, na Irskem, v Luksemburgu, na Poljskem, Malti, v Španiji in seveda tudi v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.