Naslovnica Gospodarstvo Piranska občina ostaja najbolj obiskana turistična destinacija v Sloveniji

Piranska občina ostaja najbolj obiskana turistična destinacija v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Piranska občina je že od nekdaj po mnogih parametrih najbolj turistična občina v Sloveniji. To potrjujejo tudi pravkar objavljeni statistični podatki o turističnem obisku v Piranu, Portorožu in zalednem delu piranske občine v lanskem letu 2021.
Piranska občina ostaja najbolj obiskana turistična destinacija v Sloveniji

Piranska punta s Triglavom v ozadju (foto: Jošt Gantar/slovenia.info)

 

Turistično združenje Portorož (TZP), ki je pristojno za promocijo turizma v občini Piran, je objavilo uradne statistične podatke o turističnem obisku v lanskem letu. Tako so v letu 2021  v vseh nastanitvenih kapacitetah v piranski občini zabeležili kar 1.539.834 prenočitev. V Turističnem združenju Portorož so poudarili, da je število prek milijon in pol nočitev daleč najvišje v vsej Sloveniji.

»V primerjavi z letom 2020 je to 21 % več, v primerjavi z  letom 2019 pa 17 % manj. Tujci so ustvarili dobro tretjino (35 %) vseh prenočitev, največ jih je prišlo iz Avstrije, Nemčije in Madžarske (vir: ttaksa.si). V hotelih občine Piran je bilo lani ustvarjenih 874.000 prenočitev, 30 % več prenočitev kot leto poprej in 30 % manj kot leta 2019. 37 % vseh hotelskih prenočitev so ustvarili tujci,« so sporočili s TZP.

Na TZP so lani od januarja do marca nagovarjali goste na domačem in tujih trgih s kampanjo ‘Zapelji svoje sanje k nam’, maja pa so po sprostitvi omejitev nemudoma pričeli s novo celovito oglaševalsko kampanjo, najprej na domačem trgu, nato pa tudi na avstrijskem in italijanskem. Za domače tržišče so nato pripravili 2. del kampanje ‘Nazaj v Portorož in Piran’, v kateri je imel glavno vlogo rdeči fičko.

Mednarodni segment kampanje so podprli s spletnim oglaševanjem v Avstriji in Italiji, ki je trajalo vse do novembra. Poleg tega so k obisku piranske občine vabili vplivneže, organizirali so nagradno igro, izvedli ‘gverila dogodke, v kampanjo vključili tudi tri večje hotelske verige in kar trinajst manjših lokalnih ponudnikov, destinacijo Portorož & Piran predstavljali na workshopih v Benetkah, Veroni in Bresci ter sodelovali pri številnih spletnih predstavitvah.

»Na destinaciji so gostili 52 tujih novinarjev (med njimi npr. Die Welt, Lonely Planet Italia, Radio Frankfurt in Euronews) in 6 slovenskih vplivnežev. Lonely Planet je na naslovnico Best in travel 2022 postavil fotografijo Pirana. Piran pa je bil uvrščen tudi med najlepše evropske kraje po izboru CNN-a. V začetku septembra so v Portorožu gostili legendarni Ferrari Club Italia,« so še spomnili s TZP.

Priprvili so še številne druge promocijske dejavnosti, udeležili so se workshopov in borz (Ljubljana, Budimpešta, Barcelona), na destinaciji so gostili agente, specializirane za segment poslovnih srečanj, na spletnem mestu portoroz.si pa so sredi decembra dosegli rekord, saj so presegli milijon ogledov v preteklem letu. To je skoraj 30 % več kot v enakem obdobju predlanskega leta 2020.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.