Naslovnica Slovenija Prihaja prvi vročinski val, zato poskrbimo zase in tudi za živali

Prihaja prvi vročinski val, zato poskrbimo zase in tudi za živali

Avtor: Spletno Uredništvo
Do konca tedna bo Slovenijo zajel prvi letošnji vročinski val. Temperature bodo naraščale do petka, ko naj bi dosegle 35 stopinj Celzija. Potrebno se bo pripraviti na vroče poletne dni ter pri tem posebno pozornost nameniti tudi domačim živalim.
Prihaja prvi vročinski val, zato poskrbimo zase in tudi za živali

Kuža uživa v bazenu (foto: pxhere.com)

Prvi letošnji poletni vročinski val bo Slovenijo zajel prav v zadnjem tednu pred koledarskim pričetkom poletja. Sicer bodo temperature po napovedih Agencije RS za okolje (ARSO) do postopno naraščale do petka, ko naj bi po več predelih države dosegle 35 stopinj Celzija. Tako bo potrebno v naslednjih dneh v boju proti vročini dobro poskrbeti za žejo, najti senco in prižgati klimatske naprave.  

Vendar pa vročine ne trpimo le ljudje, marveč tudi živali. Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so zato danes izdali opozorilo, da moramo v vročih poletnih dneh zanje še dodatno poskrbeti. »Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so predvsem zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure in prevoza na nočni čas.

Rejne živali vročino prenašajo veliko težje kot mraz. V dneh, ko je temperatura okrog 30 °C, morajo zato imeti na voljo zadostno količino vode, kar lahko pomeni tudi več kot običajno. Dobra hidracija je namreč nujna za ohlajanje, sploh, če gre za vrste, ki se ohlajajo s potenjem (na primer konji) ali dihanjem (na primer govedo in prašiči),« so pojasnili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Poleg tega so spomnili, da živali, ki so ves čas na prostem, potrebujejo senco, tiste v hlevih pa potrebujejo zračenje. Prav tako se v veliki vročini ne bi smelo prevažati živali ali jih puščati v parkiranih vozilih. Tudi glede uporabe živali na javnih prireditvah ali snemanjih pa mora biti zanje dobro posrbljeno,  urnik dogajanja naj bi se prilagodil vročini, v vsakem primeru pa jim mora biti prihranjeno nepotrebno trpljenje.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.