Naslovnica Svet & EU Pričakovanja Evropskega sveta med francoskim predsedovanjem

Pričakovanja Evropskega sveta med francoskim predsedovanjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je ob začetku francoskega predsedovanja Svetu EU srečal s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom. Razpravljala sta predvsem o varnosti, gospodarskih vprašanjih in bližnjem vrhu EU-Afriška unija, poleg tega pa sta se poklonila spominu na pravkar umrlega predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija.
Pričakovanja Evropskega sveta med francoskim predsedovanjem

Predsednika Charles Michel in Emmanuel Macron (foto: consilium.europa.eu)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob začetku francoskega predsedovanja Svetu EU v Parizu opravil uradni pogovor s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom. Najbolj sveža in nepričakovana tema pogovora je bila počastitev spomina na pravkar umrlega predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Nato sta se predsednika posvetila vrhu bližnjem vrhu EU-Afriška unija.

To srečanje med evropskimi in afriškimi voditelji bo namreč na vrsti že v mesecu februarju. Michel je v izjavi za javnost poudaril, da bi morala EU glede politik do Afrike povezati svoje modele blaginje in ambicije za stabilnost in varnost. EU ima glede Afrike velike ambicije na področjih naložb, podnebnih sprememb, digitalne revolucije, infrastrukture, povezljivost, varnosti in upravljanja.

Podobno velja tudi za sodelovanje med strukturami EU in afriški mi partnerji glede obvladovanja pandemije koronavirusa  Covid-19. Pogovor se je nato preusmeril na neformalno zasedanje Evropskega sveta, ki bo marca na vrsti prav v Franciji. Tam se bodo voditelji organov in držav članic EU posvetili predvsem naložbam, skupnim strategijam  v smislu inovacij in rasti gospodarstva.

Tudi digitalno vprašanje bo pomembna tema na dnevnem redu zasedanja, podobno kot evropski prehod v zeleno gospodarstvo oziroma doseganje podnebne nevtralnosti v EU do leta 2050.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.