Naslovnica Gospodarstvo Po višini minimalne plače je sedaj Slovenija osma v EU

Po višini minimalne plače je sedaj Slovenija osma v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj, 12. januarja, je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena na novo določena višina minimalne plače, ki sedaj znaša 1.074,43 eurov bruto. Kmalu naj bi sledila še Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače.
Po višini minimalne plače je sedaj Slovenija osma v EU

Delavci na gradbišču (foto: pixinio.com)

Z Inšpektorata RS za delo in z Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so opozorili, da se je lanska minimalna plača s prihodom novega leta povišala za 4,9 % in sedaj znaša 1.074,43 evrov bruto. Včeraj, 12. januarja, je bila v namreč v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena na novo določena višina minimalne plače, ki je po tej objavi sicer veljavna že od 1. januarja 2022.

Trenutno ima sicer v Evropski uniji 21 držav zakonsko določeno minimalno plačo. Slovenija je po višini minimalne plače na skupnem osmem mestu v EU, kar seveda sploh ni slabo. Kmalu pa se v Uradnem listu obeta še ena novost. »V kratkem bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena tudi Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače.

Najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov bo tako po dnevu objave v Uradnem listu Republike Slovenije znašala 6,17 evrov,« so pojasnili v sporočilu za javnost. Spomnili so še, da to področje ureja Zakon o minimalni plači, odločitev o uskladitvi zneska minimalne plače pa določi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji.

Pav tako so spomnili, da je v Republiki Sloveniji vsak delavec upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače, če pri delodajalcu v dela poln delovni čas, če pa je njegov delovni čas krajši, potem mu pripada (najmanj) sorazmerni del minimalne plače.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.