Naslovnica Svet & EU Preveč učencev zaostaja v matematiki in naravoslovju

Preveč učencev zaostaja v matematiki in naravoslovju

Avtor: Spletno Uredništvo
Mreža Evropske komisije Eurydice je pravkar objavila poročilo o ‘Povečanju dosežkov in motivacije pri učenju matematike in naravoslovja v šolah’. Poročilo je negativno, saj ugotavlja, da veliko število učencev v Evropi ne doseže niti osnovne ravni matematike in naravoslovja.
Preveč učencev zaostaja v matematiki in naravoslovju

Morda pa imajo mnogi evropski šolarji pač prirojene večje sposobnosti za družboslovne vede (foto: pxhere.com)

Zadnje poročilo mreže Eurydice o ‘Povečanju dosežkov in motivacije pri učenju matematike in naravoslovja v šolah’ ni niti približno pozitivno. Ugotovljeno je bilo namreč, da veliko število učencev ne doseže niti osnovne ravni matematike, računalništva, naravoslovja in sorodnih znanosti. Pri tem se podatki nanašajo pretežno na države EU, vendar tudi na druge države z evropskega kontinenta.

»Poročilo združuje kvalitativne informacije, ki jih je zbralo omrežje Eurydice, o politikah in ukrepih na področju matematičnega in naravoslovnega izobraževanja iz 27 držav članic Evropske unije ter Združenega kraljestva, Albanije, Bosne in Hercegovine, Švice, Severne Makedonije, Islandije, Lihtenštajna, Črne gore, Norveške, Srbije in Turčije,« so o državah, ki jih obravnava poročilo, pojasnili z Evropske komisije.

Po drugi strani pa so raziskovalci ugotovili tudi to, da lahko pravočasna učna podpora, zagotavljanje specializiranega usposabljanja učiteljev, dovolj časa na razpolago (za učenje), sistematično spremljanje dosežkov učencev ter obogatitev učnih načrtov za matematiko oziroma naravoslovje v smeri spodbujanje razmišljanja, bistveno pomagajo izboljšati naravoslovne dosežke učencev.

Dvig ravni znanja pa je pomemben, ker matematično in naravoslovno izobraževanje že danes igrata ključno vlogo pri oblikovanju Evrope, v prihodnosti pa bo ta vloga še pomembnejša. Sicer pa omrežje Eurydice podpira in omogoča evropsko sodelovanje na področju vseživljenjskega učenja, to pa počne prek zagotavljanja informacij o izobraževalnih sistemih in izobraževalnih politikah v 38 državah ter s pripravo študij o skupnih vprašanjih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.