Naslovnica Slovenija Mednarodni projekt Prva pomoč – povsod in za vsakogar

Mednarodni projekt Prva pomoč – povsod in za vsakogar

Avtor: Spletno Uredništvo
Rdeči križ Slovenije skupaj s tremi ministrstvi sodeluje pri mednarodnem projektu ‘Prva pomoč – povsod in za vsakogar’, prek katerega bodo na področju severozahodne Bosne in Hercegovine poskrbeli za ozaveščanje in izobraževanje na področju temeljnih postopkov oživljanja, v sklopu projekta pa bo zagotovljenih tudi 12 avtomatskih defibrilatorjev.
Mednarodni projekt Prva pomoč – povsod in za vsakogar

Eno od predavanj s teoretičnega dela projekta osveščanja o oživljanju (foto: RKS)

Letos že od 15. aprila poteka mednarodna zdravstveno-izobraževalna akcija ‘Prva pomoč – povsod in za vsakogar’. Gre za skupni projekt Rdečega križa Slovenije (RKS), Rdečega križa Bosne in Hercegovine (RKBiH) ter Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS), ki ga podpirata tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) in slovensko Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

V sklopu projekta bodo partnerji v lokalnih skupnostih na severozahodu Bosne in Hercegovine vzpostavili sistem poučevanja in praktičnega prikazovanja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) ter s tem povezano uporabo avtomatskih defibrilatorjev (AED) med prebivalstvom. Poleg tega bodo poskrbeli za aktivacijo mladih in njihovo vključevanje v različne aktivnosti, ki se bodo izvajale v sklopu programa.

Pomemben del Programa ‘Prva pomoč – povsod in za vsakogar’ je tudi slovenska donacija dvanajstih avtomatskih defibrilatorjev z baterijami, omaricami za shranjevanje in označevalnimi tablami. »Raziskave in praksa kažejo, da je laična prva pomoč ključna pri izboljšanju možnosti preživetja, predvsem v odročnejših skupnostih, kjer uradna zdravstvena oskrba ni vedno na dosegu roke,« je pojasnila Cvetka Tomin, generalna sekretarka RKS.

Sicer želi RKS prek tega projekta z znanjem in veščinami za dajanje laične prve pomoči usposobiti vsaj 400 prebivalk in prebivalcev Bosne in Hercegovine, hkrati pa tudi dvigniti strokovno raven med lokalnimi bolničarji in ostalim medicinskim osebjem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.