Naslovnica Slovenija Prenova Prešernove domačije v Vrbi se bo začela že ta mesec

Prenova Prešernove domačije v Vrbi se bo začela že ta mesec

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bila podpisana pogodba za celovito obnovo in preureditev Prešernove domačije v Vrbi. Kulturni spomenik državnega pomena bo tako postal sodoben muzejski kompleks. Prenova bo stala skoraj 3 milijone evrov, končana pa naj bi bila do leta 2026.
Prenova Prešernove domačije v Vrbi se bo začela že ta mesec

Prostorski prikaz novega interpretacijskega centra v Prešernovi domačiji (foto: Atelje Ostan Pavlin/MK)

Ministrstvo za kulturo (MK) je v izjavi za javnost najprej spomnilo, da je Prešernova domačija v gorenjski vasici Vrba kulturni spomenik, ki je v celoti v državni lasti. V upravljanju ga ima občinski Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, vendar bo za prenovo ministrstvo poskrbelo neposredno. MK je tako najprej zagotovilo ves denar za prenovo iz evropskih sredstev in proračuna ministrstva.

Pravkar pa je ministrstvo podpisalo še pogodbo z izvajalcem del (Kovinar – gradnje ST, d. o. o.), tako da bo prenova lahko startala že do konca meseca. Skupna vrednost posegov naj bi znašala približno 2,9 milijona evrov, obnova pa naj bi se zaključila do leta 2026. Prenovitvena dela na objektih v Vrbi bodo obsegala rekonstrukcijo gospodarskega poslopja s pripadajočo zunanjo ureditvijo, konservatorske posege na Prešernovi hiši in skupno komunalno ureditev med objektoma.

»V pritličje interpretacijskega centra bodo umeščeni recepcija s prodajo vstopnic, manjša trgovina in garderoba, prostor za muzejsko razstavo, posvčeno izbrani tematiki v povezavi s Prešernom, sanitarije za obiskovalce in servisni prostori. Nadstropje interpretacijskega centra bo skoraj v celoti namenjeno večnamenskemu prostoru oziroma dvorani, posvečeni različnim dogodkom (predavanja, koncerti, gledališče, konference…),« so ob tem pojasnili z MK.

Dodali so, da je Prešernova rojstna hiša v dobrem stanju in ne potrebuje gradbeno sanacijskih posegov. Napovedujejo pa se posodobitev strojnih in elektro inštalacij objekta, sanacija strešne konstrukcije ter restavratorski posegi na notranjih in zunanjih ometih, kamnitih elementih (okenski okvirjih, portali, stopnice, tlak), lesenih elementih (vrata, okna, lesenih tlaki in stropi ter notranja oprema), opečnem tlaku in kovinski stavbni opremi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.