Naslovnica Svet & EU Pripravimo se na nepričakovano ali Svetovni dan varnosti hrane

Pripravimo se na nepričakovano ali Svetovni dan varnosti hrane

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je po vsem svetu obeležil Svetovni dan varnosti hrane. Čeprav ima EU najvišje standarde na tem področju, pa pomena varnosti hrane ni mogoče podcenjevati. Ocenjuje se namreč, da je vsako leto po svetu približno 600 milijonov primerov bolezni, ki se prenašajo s hrano, pri čemer umre približno 420.000 ljudi.
Pripravimo se na nepričakovano ali Svetovni dan varnosti hrane

Varnost hrane se prične s skrbjo za okolje, za rastline in za živali (foto: commission.europa.eu)

Osrednja tema letošnjega ‘Svetovnega dneva varnosti hrane’ je bla pripravljenost na morebitne večje incidente v zvezi z varnostjo hrane, ne glede na to, kako blagi ali resni so. To se nanaša na vse situacije, v katerih obstaja potencialno oz. potrjeno tveganje za javno zdravje, povezano z uživanjem hrane. Tovrstna tveganja lahko povzročijo neustrezni nadzor, goljufije s hrano, ekstremni naravni dogodki in pa nesreče, ki jih povzroči človeški faktor.

»Varnost hrane pa je širša od tega. Ima ključno vlogo pri zagotavljanju, da hrana ostane varna na vseh stopnjah prehranjevalne verige – od proizvodnje do žetve, predelave, skladiščenja, distribucije, vse do priprave in uživanja. Tu v EU politika in ukrepi za varnost hrane pokrivajo tudi celotno prehranjevalno verigo in so osredotočeni na 4 glavna področja zaščite – higiena živil, zdravje živali, zdravje rastlin ter kontaminanti in ostanki,« sporoča Komisija EU.

Aktivnosti na tem področju nadzoruje Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki zagotavlja neodvisne ocene tveganja in preverja znanstvene nasvete, na podlagi katerih so na koncu oblikovani skupni standardi EU za visoko stopnjo varnosti hrane. Med orodja za varnost hrane sodi tudi evropski sistem hitrega obveščanja za hrano in krmo (RASFF).

Le-ta omogoča izmenjavo informacij med državami članicami EU za podporo hitremu odzivu organov za varnost hrane v primeru večjih tveganj za javno zdravje. O pomenu varnosti hrane pa najbolje priča podatek, da je vsako leto po svetu približno 600 milijonov primerov bolezni, ki se prenašajo s hrano, pri čemer umre približno 420.000 ljudi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.