Naslovnica Svet & EU Prelomnica glede uporabe smrtno škodljive mikroplastike

Prelomnica glede uporabe smrtno škodljive mikroplastike

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je za varovanje naravnega okolja na planetu zgodil dogodek, ki morda celo pomeni prelomnico na tem področju. Evropska komisija je namreč v okviru zakonodaje o kemikalijah (uredba REACH) sprejela ukrepe za opazno omejitev uporabe mikroplastike.
Prelomnica glede uporabe smrtno škodljive mikroplastike

Tudi ljudje se posredno zastrupljamo z mikroplastiko, ki jo proizvajamo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Z Evropske komisije je prišla novica, da so pristojni pravkar sprejeli nove prepise, prek katerih bodo preprečili izpust približno pol milijona ton mikroplastike v okolje. Po novem bo prepovedana tako prodaja mikroplastike kot take, pa tudi tistih izdelkov, ki jim je bila mikroplastika namerno dodana in ki ob uporabi povzročajo njeno sproščanje. Namen je zmanjšati izpuste namerno dodane mikroplastike iz čim več izdelkov.

Nove omejitve temeljijo na široki opredelitvi mikroplastike, ki zajema vse sintetične polimerne delce, manjše od petih milimetrov, ki so organski, niso topni in so slabo razgradljivi. Zakaj je to pomembno? Ker so predvsem v morskih živalih že našli tolikšne količine mikropalstike, da je bila za živali usodna. Ljudje pa se z hranimo z istim morskim življem, zato se tudi sami vse bolj zastrupljamo z mikroplastiko.

 »S prepovedjo namerno dodane mikroplastike odpravljamo resen škodljivi dejavnik za okolje in zdravje ljudi. Mikroplastika je prisotna v morjih, rekah in na kopnem, pa tudi v hrani in pitni vodi. Danes sprejeta omejitev se morda res nanaša na majhne delce, vendar pomeni velik korak k zmanjšanju onesnaževanja, ki ga povzroča človek,« je ob tem dejal Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Sicer je Komisija EU zavezana boju proti onesnaževanju z mikroplastiko, kot je navedeno v Evropskem zelenem dogovoru in v novem Akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo. V Akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje pa si je Evropska komisija EU je zastavila cilj, da se že do leta 2030 onesnaževanje z mikroplastiko zmanjša za vsaj 30 odstotkov. Sicer se mikropalstike ne bomo znebili še vrsto let, a gre vsaj za pomemben korak v pravo smer.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.