Naslovnica Trendi Kreator ali druga vojna med človeštvom in umetno inteligenco

Kreator ali druga vojna med človeštvom in umetno inteligenco

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden v slovenske kinodvorane prihaja en od najbolj pričakovanih znanstvenofantastičnih filmov leta – ‘Kreator’ (angleško ‘The Creator’). Ta film ima zelo sodobno tematiko, saj govori o vojni med človeško raso in silami umetne inteligence.
Kreator ali druga vojna med človeštvom in umetno inteligenco

Prizor iz filma Kreator (foto: Blitz Slovenija)

V znanstveno-fantastičnem filmu ‘Kreator’ je v središču dogajanja umetna inteligenca, njene potencialne koristi in predvsem nevarnosti za človeštvo, ki je trenutno tudi ena izmed najbolj aktualnih tem  sodobne družbe. Že do časov prvega Terminatorja (leta 1984) se namreč postavlja resno vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko bo umetna inteligenca zaključila, da človeštvo škodi vsemu planetu in da ga je pač najbolje iztrebiti.

»Sredi vojne med človeško raso in silami umetne inteligence je Joshua (John David Washington), bivši agent specialnih enot, ki žaluje zaradi svoje žene (Gemma Chan), rekrutiran, da najde in ubije Kreatorja, skrivnostnega arhitekta napredne tehnologije umetne inteligence. Kreator je namreč razvil orožje, ki bi lahko končalo vojno, hkrati pa uničilo celotno človeško raso. Joshua in njegova ekipa elitnih operativcev potuje po sovražnikovem ozemlju, v črno osrčje, ki ga zaseda umetna inteligenca.

Tam odkrijejo, da je orožje, ki ga morajo uničiti, pravzaprav umetna inteligenca v obliki majhnega otroka,« razkriva napovednik filma, katerega distributer je Blitz Slovenija, snemali pa so ga na 80 različnih lokacij v Tajski, Vietnamu, Kambodži, Nepalu, Japonski, Indoneziji, Združenemu kraljestvu in ZDA. Tako so člani ekipe za potrebe snemanja te filmske produkcije prepotovali okrog 16.000 kilometrov.

Sicer pa je režiser Gareth Edwards dobil idejo za film na zelo nekonvencionalen način. Med potovanjem po planjavah ZDA je namreč med neskončnimi polji visoke trave je namreč nenadoma zagledal tovarno z japonskim logotipom, zato se je vprašal, le kaj počne ta tovarna ‘sredi ničesar’ in kaj za vraga v njej sploh proizvajajo? Morda skrivajo robote z umetno inteligenco?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.